V Amnesty International Slovenije strogo nasprotujejo prisilnemu vračanju beguncev na Madžarsko

Policisti so v četrtek v Prekmurju prijeli 14 beguncev iz Sirije in bodo obravnavani po Zakonu o tujcih ter vrnjeni na Madžarsko

Prlekija-on.net, petek, 11. september 2015 ob 18:16
Begunci se tudi peš pomikajo po avtocestah in železniških progah proti severu Evrope

Begunci se tudi peš pomikajo po avtocestah in železniških progah proti severu Evrope

Policisti so v četrtek v Prekmurju prijeli 14 beguncev iz Sirije in kot so povedali na policiji, bodo tujci obravnavani po Zakonu o tujcih in so do odstranitve na Madžarsko bili nastanjeni v Center za tujce Postojna. Vrnitvi beguncev nazaj na Madžarsko pa strogo nasprotujejo v Amnesty International Slovenije.

V AI so zapisali "Na Madžarskem vlada izredno stanje in begunci trenutno nimajo ustreznega dostopa do azilnega postopka, v sprejemnih centrih pa so neustrezne razmere. Slovenija bi s tem, ko bi begunce prisilno vrnila na Madžarsko, kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice.

Načelo prepovedi vračanja (non-refoulement) določa, da država ne sme begunca ali prosilca za azil izgnati oz. prisilno vrniti v državo, kjer bi bil v nevarnosti nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali če gre za državo s sistemsko pomanjkljivim azilnim sistemom.

Vsi ljudje, ki prihajajo iz Sirije, so begunci, ne glede na to ali zaprosijo za azil ali ne.

Našemu pozivu ministrici za notranje zadeve in predsedniku vlade, da naj Slovenija beguncev ne vrača prisilno na Madžarsko, so se do zdaj pridružili tudi v civilni iniciativi STAKNIMO GLAVE, Humanitarnem društvu ADRA Slovenija, Društvu Humanitas, Inštitutu za afriške študije, Mirovnem inštitutu, Pravno-informacijskem centru, Slogi, Slovenski filantropiji, v Zavodu Global, Zavodu Krog, Zvezi prijateljev mladine Slovenije in v Unicefu Slovenija."

Apel notranji ministrici in predsedniku vlade lahko preberete tukaj.

Vrnjeni bodo na Madžarsko
Sirski državljani, stari od 23 do 40 let, so, kot so sami povedali policistom, v Pincah v noči na četrtek nedovoljeno prestopili državno mejo, namenjeni pa so bili v Avstrijo in Nemčijo. Ker nihče izmed njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, trenutno poteka postopek vračanja na Madžarsko, so pojasnili na policiji.

Ob tem so še dodali, da če bi kateri izmed sirskih beguncev vložil prošnjo za mednarodno zaščito, bi postopek vračanja nemudoma prekinili in bi postopke v povezavi s prošnjo prevzelo notranje ministrstvo.

Begunci na Madžarskem zavračajo registracijo
Kot pa poročajo številni mediji, je več sto beguncev na madžarsko-srbskem mejnem prehodu Röszke v tem tednu prebili policijsko zaporo ter so se nato po avtocesti peš odpravili proti severu. Prebežniki so se skušali prebiti mimo policijskega spremstva, zato so izbruhnili nemiri. Prebežniki so v policiste metali kamenje, ti pa so se odzvali z uporabo solzivca. Okoli 300 se jih je nato peš odpravilo po avtocesti. Za pot po avtocesti so se begunci odločili, ker zavračajo registracijo na Madžarskem. Med njimi so se namreč razširile navedbe, da registracija na Madžarskem v skladu z zakonodajo Evropske unije pomeni, da ne morejo zaprositi za azil v kateri drugi članici EU-ja.


Več v Črna kronika