Občina bo svoj delež namenila za krožišče

Občina bo svoj delež namenila za krožišče

Prlekija-on.net, sreda, 20. maj 2009 ob 06:43

Sredstva rudarske pravice iz gramoznic Krapje in Babinci se bodo namenila za izgradnjo infrastrukture.

Podjetje Segrap iz Ljutomera v gramoznicah Krapje in Babinci koplje prod, ki se je v preteklosti uporabljal tudi za gradnjo pomurskega kraka avtoceste, za gospodarsko izkoriščanje te mineralne surovine pa je dolžno to podjetje plačevati tako imenovane rudarske pravice. Za lani je ministrstvo za gospodarstvo Segrapu odmerilo plačilo rudarske pravice za gramoznico Krapje v višini 51.857,44 evra, za gramoznico Babinci pa v višini 57.105,58 evra. Polovica vplačanih sredstev ostane v državnem proračunu, polovica se jih vrne v lokalno skupnost.

Na podlagi delitve pripada občini Ljutomer za izkoriščanje mineralne surovine na območju pridobivalnega prostora gramoznice Krapje 25.928,72 evra, ki se za leto 2008 delijo med krajevno skupnostjo (KS) Cven in občino Ljutomer v razmerju 70:30 odstotkov. Po sklepu ljutomerskega občinskega sveta bo KS Cven, na območju katere je gramoznica Krapje, 18.150,10 evra namenila za dokončno izgradnjo ulične razsvetljave in sanacijo komunalne infrastrukture, občina Ljutomer pa bo svoj delež porabila za izgradnjo krožišča v neposredni bližini bencinskega servisa OMV v Ljutomeru. Podjetje Segrap rudarsko rento za gramoznico Krapje plačuje že od leta 2001. KS Cven je doslej 1.732,90 evra porabila za ureditev odvajanja javne poti in 82.296,20 evra za izgradnjo ulične razsvetljave, občina Ljutomer pa je sredstva v višini 42.455,34 evra namenila za izgradnjo Babinske ceste v Ljutomeru.

Sredstva iz naslova plačila rudarske pravice za izkoriščanje proda na območju gramoznice Babinci pa se od leta 2004 delijo prav tako v razmerju 70:30 odstotkov med KS Ljutomer in občino Ljutomer, z notarskim zapisom pa je določeno, da se sredstva KS Ljutomer v celoti namenijo za izgradnjo komunalne infrastrukture v naselju Babinci. Občina Ljutomer za lani iz tega naslova prejema 8.565,84 evra in se bodo prav tako namenila za izgradnjo krožišča ob bencinskem servisu. Plan porabe sredstev, ki pripadajo naselju Babinci, je bil narejen na podlagi sprejetega programa KS Ljutomer in vaškega sveta Babinci. Skupno je od leta 2004 do danes za omenjeno naselje namenjeno okoli 125 tisoč evrov, predvideno pa je, da se bodo sredstva porabila za sofinanciranje priključnine na javno kanalizacijsko omrežje v višini 500 evrov po stanovanjski hiši, sofinanciranje izgradnje javne razsvetljave v naselju Babinci, sofinanciranje modernizacije odseka javne poti na relaciji Šalinci-Babinci, kar je bilo pred kratkim izvedeno, in za ureditev komunalne opreme za potrebe novega vaškega doma Babinci, ki zajema priklop na kanalizacijsko, vodovodno in električno omrežje ter ureditev nove dovozne poti za potrebe vaškega doma. Po potrditvi programa vlaganj sredstev na območju Babincev na ljutomerskem občinskem svetu so se septembra lani zbrali nezadovoljni krajani Babincev. Kot so poudarili takrat, so bili s strani ljutomerske občinskega uprave zavedeni, saj jim je bilo za to, da so pristali v širjenje gramoznice, obljubljenih okoli 250 tisoč evrov, zdaj pa bodo dobili bistveno manj. "Obračuni so bili izdelani na pamet," so takrat dejali prebivalci Babincev, ki jih je pomiril direktor Segrapa Miran Blagovič. Njegovo podjetje je namreč izpolnilo vse obljubljeno in dodatno poskrbelo za izboljšanje predvsem cestne infrastrukture, Blagovič pa jim je takrat zagotovil, da bo njegovo podjetje sodelovalo pri vlaganju v infrastrukturo tudi v prihodnje.


Več v Gospodarstvo