Pod domačimi tišinskimi kostanji...

20. tradicionalno srečanje krvodajalcev in članov RK Tišina

Filip Matko, nedelja, 13. september 2015 ob 11:11
Srečanje krvodajalcev in članov RK Tišina

Srečanje krvodajalcev in članov RK Tišina

Vse najlepše in prijetno druženje pod domačimi tišinskimi kostanji je voščil župan Občine Tišina, Franc Horvat, vsem udeleženkam in udeležencem že 20. tradicionalnega srečanja krvodajalcev in članov Rdečega križa, ki so ga za članstvo dveh krajevnih organizacij Rdečega križa (Gederovci in Tišina) pripravili v soboto, 12. septembra, po 12. uri v posebnem prireditvenem šotoru ob tišinski cerkvi sv. Marije - Marijinega rojstva. Ob županu je med gosti bila županja Občine Turnišče, Vesna Jerala Zver, ob predsednici Krajevne organizacije RK Turnišče Angeli Slamek, nadalje predstavnica Glavnega odbora RK Slovenije Silva Vračko (sicer predsednica Območnega združenja RKS Gornja Radgona) ter sekretarka Območnega združenja RKS Murska Sobota Albina Knapp. Tudi slednji dve (Silva Vračko in Albina Knapp) sta pozdravili vse navzoče ter izrekli čestitke krvodajalkam in krvodajalcem za njihovo nesebično in prostovoljno darovanje krvi.

Je pa pozdravni nagovor imela predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Tišina Elizabeta Kočar, ki je med ostalim rekla: »Ker jedanašnje druženje namenjeno predvsem krvodajalkam in krvodajalcem, naj najprej spomnim na to še kako pomembno humano poslanstvo. V naši državi Sloveniji  je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953. Krvodajalstvo je humano dejanje s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Krvodajalci z dajanjem krvi pravzaprav zagotavljajo in omogočajo nemoteno delovanje zdravstva... V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev, morda celo 400 na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Zato so krvodajalke in krvodajalci še kako pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. In tako smo pri temeljnem dejstvu, da je darovanje krvi gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom  krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalk in krvodajalcev ter visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Nič drugače ni v okviru Območnega združenja Rdečega križa Murska Sobota ter naše krajevne organizacije Rdečega križa. Smo odlično organizirani, naše akcije darovanja krvi so množične in zato smo danes na vse to lahko le ponosni... Vse lepo vam želim in bodite prava krvodajalska družina še naprej v dobro vseh nas !«

V bogatem kulturnem programu so sodelovali: folklorna skupina Osnovne šole Tišina s harmonikarjem ob mentorstvu Renate Rajnar in Valerije Trajber, skupina ljudskih glasbenikov Mürski godci iz Petanjec ter mladi harmonikar, srednješolec Tilen Horvat iz Nemčavec, nosilec zlate Avsenikove značke.

S posebnim šopkom so nagradili svoje krvodajalce, ki so doslej največkrat darovali kri: Branka Fariča iz Tropovec (daroval kri 110-krat), Štefana Lukača iz Rankovec (daroval kri 96-krat) in Iztoka Trčeka s Tišine (daroval kri 91-krat). Lahko pa se ob tem omeni tudi krvodajalko Marjeto Bratkovič s Tišine, ki je kri doslej darovala že 50-krat.

Sledila je skupna pogostitev, za zabavo vseh pa so skrbeli Mürski godci in harmonikar Tilen Horvat.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje