Obnovljen in blagoslovljen kip svetega Jožefa v Bučečovcih

Kip svetega Jožefa v Bučečovcih zopet stoji

Prlekija-on.net, nedelja, 13. september 2015 ob 17:55
Kip sv. Jožefa v Bučečovcih ponovno stoji

Kip sv. Jožefa v Bučečovcih ponovno stoji

Konec lanskega leta se je ob glavni cesti Križevci pri Ljutomeru - Vučja vas, pri odcepu proti vasi Bučečovci zgodila prometna nesreča, ko se je kip svetega Jožefa iz davnega leta 1898, ob trku osebnega avtomobila, razsul na manjše kose in so manjši kosi dalj časa ležali v travi ob podstavku kipa in opominjali mimovozeče voznike, da se je tu zgodila prometna nesreča.

Tako je bilo potrebno kip spet popraviti ter ga postaviti na isto mesto, in se je občina Križevci skupaj z Zavarovalnico odločila, da se bo kip popravil in postavil. Ker je bil kip spomeniško zaščiten je še moral za obnovo in postavitev dati soglasje Zavod za spomeniško varstvo Maribor – oddelek za restavriranje. Sicer pa so kip dali postaviti predniki, katerega krasijo lepe nabožne freske. Preživel je številne vojne vihre, spremembe, vremenske ujme. Ob tem kipu so se verniki iz Bučečovcev velikokrat zbirali pri raznih molitvenih urah, saj je kip svetega Jožefa zaščitnik kmetov in delavcev. Verniki vasi Bučečovci so na ta kip navezani in brez tega zgodovinskega kipa ne bi mogli biti, zato so ponosni, da zopet stoji na istem mestu, kot je bil pred prometno nesrečo.

Kip so s pomočjo zidarskih in drugih mojstrov ponovno restavrirali in ga postavili na kamniti oglati steber s podstavkom. Čeprav je delo restavriranja in obnove potekalo dalj časa so verniki Bučečovcev skupaj z župnijo Križevci pri Ljutomeru pripravili slovesnost ob blagoslovitvi obnovljenega kipa svetega Jožefa. Najprej so zapeli cerkveno pesem domači ljudski pevci iz Bučečovcev, nato je nekaj besed o pomenu kipa svetega Jožefa spregovoril domači župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič, ki je ob tem svečanem dogodku opravil tudi blagoslov obnovljenega kipa, kar je za župnijo Križevci pri Ljutomeru na področju ohranjanja sakralnih znamenj velika pridobitev, da se je Bučečovski kip obnovil. Po blagoslovu so se vsi skupaj še zbrali pri vaški kapeli, kjer je bila darovana sveta maša za vse žive in pokojne vaščane Bučečovcev, po sveti maši so se še vsi skupaj zbrali na skupnem kosilu in druženju v dvorani vaško - gasilskega doma v Bučečovcih.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje