Radenci: Moja dežela lepa in gostoljubna 2014

Tri »Zlata priznanja« za urejenost naselij, krajev, ustanov...

Filip Matko, četrtek, 17. september 2015 ob 09:20
Gasilski dom v Hrastju Moti

Gasilski dom v Hrastju Moti

Komisija za ocenjevanje krajev v Občini Radenci je sprejela sklep, da za minulo leto, torej leto 2014, v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna« podeli tri »Zlata priznanja«. V skladu z opredeljenimi kategorijami za urejenost in skrb je »komisija štirih« (predsednik Rade Bakračević ter člani: Sonja Bily, Janja Fekonja in Zoltan Časar) odločila, da si ta priznanja zaslužijo: podjetje Erinox, d.o.o., Radenci, Športno društvo Hrastje Mota & Prostovoljno gasilsko društvo Hrastje Mota in Vinarstvo Kupljen Okoslavci.

Nekdanja Mercatorjeva trgovina Maja na Titovi cesti 6 v Radencih je postala novi dom podjetja Erinox, d.o.o., Radenci, ko se je konec leta 2004 ponudila priložnost za nakup poslovnih prostorov. Na okrog 500 kvadratih so uredili: pisarniške prostore, varilni center, priročno skladišče in pomembno novost: maloprodajno trgovino, specializirano za profesionalna ročna orodja. Program podjetja še vedno v glavnem zajema zastopanje ameriške multinacionalke Lenox, v svetu slovi kot vodilna proizvajalka listov za tračne žagalne stroje za razrez kovin, nekovin in lesa. Trakove uvažajo iz ZDA v metrih, ki jih zavarijo na zaželeno mero ter jih v 24 urah, najkasneje 48 urah, dostavijo kupcu. Na zalogi imajo preko 90 vrst trakov. Poleg tega kupce oskrbujejo šer s profesionalnim ročnim orodjem Lenox in Irwin. Za vse mimoidoče občane, goste ter utrujene in žejne popotnike, pa poskrbi njihova okrepčevalnicam, kjer se najde prijetni kotiček za kramljanje, osvežitev in počitek. Zlato priznanje prejmejo za ureditev okolice podjetja ter popestritev turistične ponudbe kraja.

V vasi Hrastje Mota deluje eno najstarejših prostovoljnih gasilskih društev, ki je bilo ustanovljeno leta 1886 in bo torej prihodnje leto praznovalo častitljivo 130-letnico delovanja. Prostovoljno gasilsko društvo Hrastje Mota ima svoj gasilski dom, ki je bil leta 2013 posodobljen, da so novo pridobljeni prostori na voljo za kulturno dejavnost (koristi jih Folklorna skupina KD Janko Divjak Kapela), pa tudi za športno društvo (namizni tenis) in druge. Športni poligon ob domu sestavljajo nogometno igrišče, igrišče za košarko, igrišče za odbojko na mivki, viseče kegljišče in otroška igrala za vse starosti. Za ta igrišča skrbi Športno društvo Hrastje Mota, ki je bilo ustanovljeno leta 2006. Društvo ima 94 članic in članov, od teh jih je več kot polovica v starosti do 20 let. Sodelujejo na različnih tekmovanjih (nogometna liga, odbojkarski turnirji, prvenstva v namiznem tenisu), pri organizaciji srečanj za vaščane (tradicionalno srečanje treh vasi vsako leto) ter pri delu z mladimi (nogometni in odbojkarski seminar). Posebej živahno je na otroških igralih, ki jih koristijo otroci iz domače vasi, kot tudi otroci in družine iz sosednjih krajev (Kapela, Radenci). Na tem prostoru je organiziranih zelo veliko prireditev, srečanj in druženj, ki so postala tradicionalna. Zlato priznanje prejmeta skupaj ŠD Hrastje Mota in PGD Hrastje Mota za ureditev večnamenskega prostora v gasilskem domu, z zunanjo ureditvijo.

Za Vinarstvo, vinotoč ter pridelava grozdja in vina Kupljen Okoslavci velja, da v Okoslavcih 6 gojijo dolgoletno družinsko tradicijo, ki sta jo Vladimir in Franc Kupljen zelo posodobila ter svojo dejavnost tudi dodatno razširila. V ponudbi imajo, doma, po Sloveniji, kot tudi izven meja, zelo priznana vrhunska vina in tradicionalne prleške jedi. Pripravljajo domači kruh, gibanico in kvasenico. Z veseljem vam ponudijo vodene degustacije vrhunskih vin in ogled obokane kleti, znane po štajerski arhitekturi. V svojem lokalu imajo na voljo 60 sedežev, s prelepim razgledom na valovite in lepo obdelane vinograde. Po dogovoru za večje skupine pripravijo tudi kakšno tradicionalno toplo jed. Kot vemo, so v severovzhodni Sloveniji, ne daleč od avstrijske in madžarske meje, v deželi stare vinske kulture, termalnih in mineralnih vrelcev ter dobrih ljudi, vinogradi vinorodnega okoliša Radgonsko kapelskih goric. Na gričevju, v kraju Okoslavci, ob glavni cesti leži Vinski hram Vinotoč Kupljen. Od tam je razgled na celotno pomursko ravnico in velih del Slovenskih goric. Ponudijo vam zelo priznana vrhunska vina (traminec, renski rizling, chardonnay, rumeni muškat, laški rizling, šipon itd), kot tudi tradicionalne prleške jedi (tunka, suha šunka, domača salama, klobase) ob lastnih krušnih izdelkih (domači kruh, gibanica, kvasenica). Zlato priznanje Vinotoč Kupljen Okoslavci prejme za ureditev okolice kmetije, skrb za pridelavo kakovostnih vin ter turistično promocijo kraja.

Omenjena tri »Zlata priznanja« v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna« za leto 2014 bo župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, izročil prejemnikom v ponedeljek, 28. septembra 2014 popoldne, v prostorih Vinotoča Kupljen v Okoslavcih.

Foto: Rade Bakračević


Več v Kultura in izobraževanje