Neprilagojena hitrost vodi v smrt

Neprilagojena hitrost vodi v smrt

Prlekija-on.net, sobota, 23. maj 2009 ob 06:28

V manj kot mesecu dni je na pomurskih cestah umrlo pet oseb.

Statistični podatki kažejo, da je prometnih nesreč v Pomurju manj, tako tistih z materialno škodo kot nesreč s smrtnim izidom. "Prometno-varnostne razmere so bile ugodne, če ne celo zelo dobre. Osem mesecev in osem dni oziroma od 12. avgusta lani do 20. aprila letos nismo beležili prometne nesreče, v kateri bi umrl udeleženec," je povedal policijski inšpektor mag. Srečko Šteiner z murskosoboške policijske uprave. Do 19. maja letos je na cestah v Pomurju umrlo pet oseb, v enakem lanskem obdobju deset, manj je tudi prometnih nesreč z materialno škodo in s poškodbami udeležencev.

"Potem pa se je stanje začelo slabšati," je dodal Šteiner. Od 21. aprila do včeraj je namreč na cestah v Pomurju v prometnih nesrečah umrlo že pet oseb, poleg tega je ena oseba izgubila življenje med vožnjo z motorjem po poljski poti in trčenju v skladovnico drv. Izmed petih oseb, ki so letos umrle na pomurskih cestah, so kar trije udeleženci vozili motor ali kolo z motorjem. Šteiner ugotavlja, da je bilo letos obravnavanih v Pomurju kar za 35 odstotkov manj prometnih nesreč v primerjavi z enakim obdobjem lani. "Vsekakor pa je na podlagi podatkov zadnjega meseca dni treba znova spregovoriti o varnosti na cesti ter dodatno opozarjati na previdnost, ki ni nikoli odveč," je včeraj apeliral na udeležence v cestnem prometu Šteiner.

Za večino prometnih nesreč v Pomurju je še naprej glavni vzrok neprilagojena hitrost, v vsaki četrti nesreči pa je prisoten tudi alkohol. "Alkohol je problem," je povedal Šteiner in to podkrepil s statističnimi podatki: od konca lanskega aprila, ko so začele veljati spremembe in dopolnila Zakona o varnosti cestnega prometa, do konca lanskega leta so policisti pridržali 656 vinjenih voznikov, skupaj s prometnimi nesrečami pa je bilo teh vinjenih voznikov kar 711. Letos do 16. maja je bilo v Pomurju zaradi alkohola pridržanih že 423 udeležencev v prometu, od tega je bilo 42 vinjenih oseb udeleženih v prometnih nesrečah. "Da je alkohol problem, kaže tudi to, da smo kljub nekoliko zmanjšanem številu odrejenih preizkusov alkoholiziranosti beležili več vinjenih voznikov," ugotavlja Šteiner.

Pomurski policisti so prepričani, d bi ob zmanjšani hitrosti udeležencev v prometu bilo manj tudi prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Z namenom ozaveščanja policisti izvajajo številne preventivne aktivnosti, največji poudarek so v minulih mesecih dajali predvsem mlajšim udeležencem v prometu. Tako so o varnosti v cestnem prometu predavali osnovnošolcem in dijakom, katere želijo opozoriti na glavne dejavnike, ki vplivajo na slabo prometno varnost.


Več v Črna kronika