»Ko bom velik, bom ... GASILEC!«

Pri PGD Središče ob Dravi so preživeli pestro poletje s taborom gasilske mladine in bivanjem na Rogli

Prlekija-on.net, petek, 18. september 2015 ob 08:37
Tabor gasilske mladine

Tabor gasilske mladine

Vedno znova opažam, da k bolj priljubljenim otroškim sanjam, še posebej k fantovskim, spada želja postati gasilec. Govorim o poklicnih gasilcih, ki jih otroci obsujejo z močnim občudovanjem in še večjo radovednostjo, čeprav zaradi tega ne smemo takoj odpisati prostovoljnih gasilcev, ki so v največji meri odgovorni za primarno vzgojo malih sanjačev in radovednežev. Zato smo se letošnje leto, še posebej v poletju, člani PGD Središče ob Dravi, trudili otrokom podariti nepozabne spomine na poletne dni, preživete v gasilskem domu kot tudi drugje, v družbi starejših gasilcev, predvsem pa, da bi občutili, kako pomemben del gasilske organizacije so.

Po napornem šolskem letu se je najprej prileglo malce zabave in sprostitve, zato se je zadnji vikend v juniju, natančneje 27. in 28. 6. 2015, kar 32 pionirjev in mladincev udeležilo tabora gasilske mladine, ki ga je že četrto leto zapored pripravilo naše društvo. Tabora so se letos prvič udeležili otroci iz društev izven naše gasilske zveze, in sicer iz PGD Ormož in PGD Sela. V samo dveh dneh se je zvrstilo veliko raznovrstnih delavnic, kar pa je otrokom zagotovo ostalo v spominu, je peka hrenovk na tabornem ognju, filmski večer in spust čez potok Trnavo. Za nekatere je bilo najbrž pravo doživetje tudi spanje v šotorih ali pa nočni pohod po Središču z lampijončki, ki so jih izdelali sami. Program je bil res razgiban in zanimiv, zato smo tudi starejši z budnim očesom spremljali vse aktivnosti, ki so nas pritegnile. Vsekakor so nas navdušili operativci PGD Ormož, ki so nam prikazali posredovanje ob nesreči z nevarnimi snovmi, prav tako pa je izjemen vtis na nas naredil g. Stanko Jurkovič, uslužbenec slovenske vojske, ki nam je predstavil osnovne veščine preživetja v naravi. Otroci so bili tako navdušeni, da so na vse moči hoteli zanetiti ogenj na pustolovski način, kot ga vidimo v filmih, nato pa so na iznajdljiv in preprost način zamesili še kruh, ki smo ga na tabornem ognju tudi spekli. Domačim operativcem je poseben izziv, ki so ga tudi več kot uspešno opravili, predstavljala delavnica reševanja z višin, saj so z vrvno tehniko ustvarili pravi tobogan preko potoka, da so se lahko vsi otroci večkrat zapeljali čez in nazaj. Bolj kot se je bližal konec tabora, bolj so se utrjevale nove prijateljske vezi, katere bode otroci poskušali čim dlje obdržati. V družbi staršev in vseh, ki so prispevali svoj delež k uspešnemu taboru, smo dvodnevno dogajanje zaključili ter se poslovili z obljubo, da se v naslednjem letu zberemo v še večjem številu.

Pustolovščin pa še ni bilo konec, saj so se počitnice šele začele. Nekoč se je mladina našega društva redno udeleževala letovanj preko Gasilske zveze Slovenije, zato smo se letos odločili, da obudimo to tradicijo in otrokom omogočimo štiridnevno bivanje na Rogli. Tako smo se tretji teden v juliju, in sicer od 20. do 23. 7. 2015, trije mentorji in 16 otrok namestili v Mladinskem domu Jelka in pričeli razburljiv ter pester teden. Program, ki smo si ga zastavili ni bil preveč monoton, saj smo si začrtali, da delo združimo z obilo zabave. Izkoristili smo, kar se da veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Brez ovir smo uspešno premagali plezalno steno, se podali na pohod po Škratovi poti, se povzpeli na razgledni stolp, se pošteno načofotali v hotelskem bazenu, se sprostili ob igrah z žogo v športni dvorani ter si pri ustvarjalnih delavnicah izdelali spominek za domov. Že ob prihodu v prekrasno naravo in idilo ter lepo urejen hotelski kompleks, se je otrokom zasvetilo sankališče Zlodejevo. Adrenalin se je ob pogledu na progo začel izločati hitreje kot po navadi, zato nismo oklevali in se v dvojicah hitro podali v sanke ter se brez zaviranja spustili v hitre ovinke. Od velikega navdušenja in še večje želje po adrenalinu, smo se skozi hitre zavoje podali še trikrat. Da ne boste mislili, da smo ob vsej tej zabavi pozabili na gasilsko tematiko. V vodenem prostem času smo bili precej pridni, saj smo motali cevi, metali vrvico, vezali vozle, spajali cevi na trojak in se preizkusili v gasilsko-športnih igrah. Uspešen teden smo zaključili s celodnevnim kopanjem v Termah Zreče in se nato utrujeni vrnili v prelepe prleške kraje. Otroci različnih generacij so se v teh dnevih povezali bolj, kot kdajkoli prej. Na precej drugačen način smo so se učili veščine komuniciranja, medsebojnega poslušanja, spoštovanja, uboganja in izkazovanja pomoči drugim. Starejši so se naučili skrbeti za mlajše, najmanjši pa so postali kanček samostojnejši. Vsi skupaj smo nabrali nove moči za preostanek tekmovalne sezone, mentorji pa smo otrokom dali nov zagon in motivacijo za dosego ciljev, ki smo si jih zadali.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč«!

Lea Rajh, PGD Središče ob Dravi


Več v Kultura in izobraževanje