Vse več tujcev prečka meje tudi v naši okolici

Policisti so več tujcev, domnevno državljanov Sirije, prijeli v Središču ob Dravi, na območju Gorišnice, Podlehnika in Lendave

Prlekija-on.net, petek, 18. september 2015 ob 17:39
Državna meja, foto: policija.si

Državna meja, foto: policija.si

Policisti Policijske postaje Ormož so v petek, 18. septembra, ob 14.20 v naselju Središče ob Dravi prijeli tri osebe, domnevno državljane Sirije, ki so nedovoljeno prišli iz Republike Hrvaške.

Prijete osebe pri sebi niso imele nobenih dokumentov, policisti pa so z njimi ravnali v skladu s predpisi s področja tujcev in so bile v neformalnem postopku že vrnjene v Republiko Hrvaško.

Tujci vrnjeni nazaj na Madžarsko oz. Hrvaško
Tudi na območje Policijske uprave Murska Sobota so v četrtek, 17. septembra, na nedovoljen način prišle iz Madžarske tri osebe oz. tujci, ki pa so bili na kontrolni točki na avtocestnem počivališču Pince, kjer se opravlja začasna mejna kontrola, zavrnjeni nazaj v Madžarsko.

V petek, do 6. ure zjutraj, pa so obravnavali še štiri tujce, ki so bili prav tako zavrnjeni.

Policisti Policijske postaje Gorišnica so v petek, okoli 16.30 v naselju Medribnik prijeli 10 oseb, domnevno državljanov Sirije. Policisti z njimi izvajajo predpisane postopke.

Tud policisti Policijske postaje Podlehnik so v petek okoli 16.05 na t. i. zeleni meji, v neposredni bližini Mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje, prijeli 6 oseb, domnevno državljanov Sirije. Vseh šest oseb je policija v neformalnem postopku že vrnila hrvaškim varnostnim organom.

Slovenska policija okrepila svoje sile ob meji, kjer se pričakuje večji prihod migrantov
V povezavi z napovedmi Hrvaške, da ne morejo več nadzirati migrantov in jih bodo zato začeli premeščati tudi do meje s Slovenijo, v policiji ocenjujejo, da je tak ukrep neustrezen s pravnega stališča Evropske unije niti ni v skladu z dogovori in napovedmi hrvaških organov o postopkih v primeru prihoda večjega števila migrantov na Hrvaško.

Slovenska policija je zato okrepila svoje sile ob meji, kjer se pričakuje večji prihod migrantov. Policija bo storila vse, da bo svoje postopke izvedla v skladu z veljavno zakonodajo in upoštevajoč obveznosti, ki izhajajo iz našega članstva v schengenskem območju. Ob tem bodo v največji možni meri zagotavljali varnost ljudi v Sloveniji. Prav tako bodo pri postopkih z migranti, tako kot tudi sicer, v največji možni meri spoštovali njihove človekove pravice in dostojanstvo, sporoča Slovenska policija.

Prepovedano prevažanje prebežnikov
Sicer pa Slovenija v prihodnjih 24 urah pričakuje prihod okrog tisoč prebežnikov, za zdaj jih je v Sloveniji okrog 600.

Po zakonu o tujcih je lahko posameznik, ki omogoči ali pomaga nezakonitim prebežnikom, da vstopijo, potujejo v tranzitu ali prebivajo na ozemlju Slovenije, kaznovan v vrednosti od 2.000 do 4.500 evrov. Skladno s kazenskim zakonikom pa mu grozi tudi zaporna kazen do 5 let.


Več v Črna kronika