Tujci samovoljno zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni

V sprejemnih in nastanitvenih centrih po vsej Sloveniji je trenutno okoli 1650 oseb

Prlekija-on.net, sobota, 19. september 2015 ob 19:35
Nastanitveni center v Gornji Radgoni je zdaj prazen

Nastanitveni center v Gornji Radgoni je zdaj prazen

Celotna skupina tujcev, ki je bila danes nastanjena v centru v Gornji Radgoni je po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji. Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje.

O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
Na sejmišču v Gornji Radgoni je bilo nameščeni okrog 350 tujcev, ki so odšli proti Avstriji, kjer so jih sprejeli v državo. Nastanitveni center v Gornji Radgoni pa verjetno ne bo dolgo sameval, saj so na poti že nove skupine, ki so jih popisali in jih bodo namestili tukaj. Na kraju samem je v soboto popoldan, vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, Borut Kocet, podal kratko izjavo za javnost, ki si jo lahko ogledate spodaj.

Avstrijci iz Slovenije sprejeli okoli 120 tujcev tudi v Šentilju
V soboto se je del migrantov, ki so jih slovenski policisti pred tem ustrezno obravnavali in evidentirali, popoldan zbralo v bližini nekdanjega starega mednarodnega mejnega prehoda Šentilj. V evropskem duhu so slovenski in avstrijski policisti potrdili dobro medsosedsko sodelovanje obeh policij in se dogovorili, da bo Republika Avstrija sprejela zbrane tujce, ki želijo vstopiti v njihovo državo, v kolikor bo šlo za organizirano skupino. Tujce so, v dveh skupinah, in sicer po 40 in 50 ljudi, slovenski policisti na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Šentilj predali avstrijskim kolegom.

Poleg teh dveh skupin je v Avstrijo neorganizirano in na neznanih mestih vstopilo še okoli 30 migrantov, ki so se v Avstriji priključili navedenima skupinama. Pristojni avstrijski organi bodo vseh okoli 120 tujcev prepeljali v zbirni center v Gradcu.

Avstrijski varnostni organi so okoli 17.30 ure na nekdanjem mejnem prehodu Jurij v svojo državo sprejeli še 20 migrantov, ki so prišli do tega nekdanjega mejnega prehoda in so izrazili željo po vstopu v Republiko Avstrijo.

V sprejemnih in nastanitvenih centrih po vsej Sloveniji je trenutno okoli 1650 oseb
V želji, da bi registracijski postopki z migranti potekali čim hitreje in da bi jim čim prej zagotovili nastanitev in prijazne pogoje za bivanje, je bilo tekom dneva organiziranih več avtobusnih prevozov, ki so migrante prepeljali na več lokacij po Slovenji. Tako je bil zmanjšan tudi pritisk na Policijsko postajo Brežice, kjer bi sicer morali biti obravnavani glede na mesto vstopa v državo.

Trenutno je v sprejemnih in nastanitvenih centrih na spodaj navedenih lokacijah naslednje število oseb:
  • Nekdanji hotel Črni Les v Lenartu: 190 oseb
  • Sejmišče v Gornji Radgoni: /
  • Stara šola v Mariboru: 70 oseb
  • Sortirno parkirišče v Lendavi: 350 oseb
  • Logatec: 40 oseb (družine z otroki)
  • Sprejemni center v Brežicah: 300 oseb
  • Sprejemni center na Obrežju: približno 350 oseb
  • Sprejemni center v Rigoncah: približno 350 oseb
V teh sprejemnih centrih bodo policisti z njimi izvedli registracijski postopek.


Več v Črna kronika