Martin Kolar, ki deluje v Ljutomeru, mojster za hrbtenice in kolena

Intervju z Martinom Kolarjem, ki ima verjetno največ izkušenj in teoretičnega ter praktičnega znanja v Sloveniji kar se tiče rehabilitacije

Prlekija-on.net, nedelja, 20. september 2015 ob 12:25
Martin Kolar

Martin Kolar

Pred dobrim letom in pol se je v Ljutomeru odprlo novo podjetje z imenom Sana korpo, kar pomeni zdravo telo. Odprl ga je Martin Kolar, ki je po izobrazbi diplomant Fakultete za šport in je tudi priseljenec v naše kraje. Ker se nam zdijo dejavnosti podjetja zelo zanimive in ker takšen strokovnjak deluje v našem okolju, smo se odločili, da z Martinom opravimo intervju.

Ko smo iskali informacije o vas, smo našli marsikaj zanimivega. Kmalu po diplomi ste začeli delati v Termah Čatež in kar 8 let ste bili potem tam zaposleni.
Ja, na žalost ali pa na srečo sem imel par dni po diplomi operacijo kolena in še nekaj dni kasneje sem pristal v Termah Čatež kot pacient. Tam sem potem imel veliko srečo, da sem spoznal Khalida Nasifa, znanega odličnega fizioterapevta, ki je glavni fizioterapevt Atletske zveze Slovenije, od leta 2010 tudi glavni fizioterapevt Nogometne zveze Slovenije, mislim da je bil tudi od leta 2000 dalje na vseh poletnih Olimpijskih igrah. Imel sem veliko srečo, da me je vzel v roke, hkrati pa je ugotovil, da imam kljub moji mladosti kar veliko znanja o krepitvi mišic... Tako sem mu že v času moje rehabilitacije pomagal v fitnesu v Termah Čatež pri rehabilitaciji pacientov, kasneje sva najino sodelovanje samo še podaljšala in leta 2006 so me zaposlili. Takoj sem postal vodja medicinskega rehabilitacijskega fitnesa in vodja izokinetike na fizioterapiji v Termah Čatež.

Tam ste verjetno dobili veliko izkušenj?
Ne veliko, ogromno izkušenj sem pridobil! Delal sem s pacienti, ki so bili na rehabilitaciji po operacijah kolena, ramena, hrbtenice, gležnjev... Preden sem odšel iz Čateža sva se s Khalidom usedla in pogledala, koliko pacientov je šlo skozi moje roke. Preko 4000. To so bili poleg rekreativnih športnikov tudi znani vrhunski tekmovalci v različnih športih. Če jih naštejem nekaj:  Primož Kozmus, svetovni in olimpijski prvak, atletinja Sabina Veit, rokometaši Jure Natek, Gorazd Škof, Blaž Kleč, Niko Medved, Andrea Perić, ... nogometaši Etien Velikonja, Džengis Čavušević, Zlatan Ljubijankić, Nejc Pečnik, odbojkar Matevž Kamnik, košarkar Goran Jagodnik ...
Ravno tako sem tudi sestavil že v času dela v Čatežu preko 2000 rehabilitacijskih programov vadbe po operacijah kolena in imam verjetno največ izkušenj in teoretičnega ter praktičnega znanja v Sloveniji kar se tiče rehabilitacije.
Opravil sem tudi več tisoč izokinetičnih testiranj in sem pri tem eden od najbolj izkušenih v tem delu Evrope.
Priznam pa, da če ne bi bila v Čatežu tako dobra ekipa, bi mi bilo kot diplomantu fakultete za šport zelo težko delati na tako zahtevnem področju, zato sem hvaležen nekdanjim sodelavcem za vse informacije, ki so mi jih kadarkoli dali.

Kaj pa vas je prineslo v naš konec Slovenije?
Ljubezen. V času mojega dela v Čatežu sem namreč spoznal partnerko, ki je iz Prlekije in me je odpeljala s sabo. Sedaj sva tudi že v pričakovanju najinega drugega otroka. Tako sem potem tu odprl podjetje Sana korpo.

S čim se pa ukvarja vaše podjetje?
Praktično nadaljujem delo iz Čateža. Ukvarjam se z rehabilitacijo poškodb, sestavljam kondicijske treninge ter izvajam razne masaže.
Moja specialnost so težave s hrbtenico, poškodbe kolena, rame, gležnja, mišic. Tu imam tudi največ strank in vse so zadovoljne z mojimi uslugami.

Omenili ste rehabilitacijo poškodb. Lahko ljudje sami pozdravijo poškodbo?
Nikakor ne. Ko pride do poškodbe, lahko sami opravijo samo protokol RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation), ki velja prvih 24 - 48, včasih tudi do 72 ur. Poškodovan ud je potrebno poviti, tako da ne pride do zatekanja, dvigniti nekje na višino srca, mesto hladiti in počivati. Potem pa je odvisno od poškodbe, kako naprej. Velikokrat vidim, da ljudje poškodbe ne vzamejo dovolj resno, lahko je hujša kot si mislijo ali pa naredijo kakšno napako pri okrevanju. V takem primeru dostikrat pride do tega, da se poškodba samo še poveča. In kar je najhuje, velikokrat se poškodba zaradi slabe rehabilitacije tudi ponovi. Pri športnikih pa to lahko pomeni tudi prekinitev kariere.

Kako pa izgleda, ko pride k vam stranka z bolečinami?
Ko se pri meni oglasi stranka, ki ima težave z bolečinami oziroma s poškodbo, se z njo najprej pogovorim, da mi pove in zaupa, v čem je težava. Zelo rad vidim, da stranka že prej pri zdravniku opravi pregled in ima postavljeno diagnozo, saj sam nisem zdravnik in ne morem postavljati diagnoz, znam pa zelo dobro oceniti, kaj bi lahko bilo narobe. Pomembno je tudi, da mi stranka natančno pojasni, kdaj so se pojavile bolečine, kaj se je takrat dogajalo, pomembno je vedeti, kaj je stranka delala pred poškodbo, saj je običajno, da preden se pojavijo bolečine, se nekaj dela narobe, napačno in preveč enostransko obremenjuje telo, kar nato privede do težav. Potem se določi mesto bolečine in se ugotovi, ali bo potrebno zadevo urediti z vajami, masažo, ročno limfno drenažo, kombinacijo več različnih storitev, uporabiti ultrazvok, TENS, elektrostimulacijo, magnet, ... Vse to strankam nudim tudi sam. Nato je potrebno opraviti določeno število tretmajev, nakar stranka dela sama. Vse je seveda odvisno od vrste poškodbe.
Vaje se stranke naučijo pri meni in morajo jih izvajati tudi doma. Znan sem tudi po temu, da stranke ne spustim od sebe, dokler ne izvaja vaj popolnoma pravilno. Če se vaje ne izvajajo pravilno, ne samo, da ne bo izboljšanja, stanje se v takem primeru samo poslabša. Dostikrat tudi vidim ljudi z bolečinami v hrbtenici, ki izvajajo ne samo nepravilno izvedene vaje, temveč tudi napačne vaje. S takimi vajami se na žalost bolečine v hrbtenici samo povečajo.

Nam zaupate s čim imajo vaše stranke največ težav?
Daleč največ strank imam zaradi težav s hrbtom. Kar ni presenetljivo, saj se pri več kot 80% ljudeh bolečine v hrbtu pojavijo vsaj enkrat v življenju. Največkrat so težave posledica ali preobremenjenosti mišic in slabe drže ali pa je težava v hrbtenici. Težave s hrbtom so dolgotrajne, vendar se jih da rešiti.
Drugi najpogostejši za prihod strank pa so težave s koleni. Tu gre največkrat za poškodbo kolenskega sklepa in pa za stanje po operaciji, ko je potrebno stranko pripraviti do tega, da bo normalno živela oziroma da se bo lahko športno udejstvovala. Tu gre potem za osebni dogovor s stranko, kakšni so njeni cilji.
Moram pa povedati, da imam pri teh dveh težavah velike uspehe, veliko zadovoljnih strank, saj se stanje močno popravi. Potrebno pa je poudariti, da je za uspeh potrebno sodelovanje stranke. Brez aktivnega sodelovanja stranke ni uspeha.

Prej ste dejali, da izvajate tudi masaže?
Ja, res je, ponujam kar pester izbor masažnih tehnik. Tako izvajam sprostilne in stimulativne klasične masaže, protibolečinsko masažo hrbta, ročno limfno drenažo, pripravljalne, terapevtske, regenerativne in preventivne športne masaže ter masaže nosečnic.

No, naj nekoliko razložim kakšne so značilnosti posamezne masaže.
Ročna limfna drenaža je relativno slabo poznana. Namen ročne limfne drenaže je zmanjševanje in odpravljanje oteklin, ki nastanejo zaradi poškodb in operacij, prirojenega ali pridobljenega oslabljenega delovanja limfnega sistema, oslabljenega delovanja ven in oslabljenega delovanja srca ter ledvic. Je zelo nežna tehnika, vendar pa hkrati tako zelo učinkovita pri odpravljanju oteklin. Tisti, ki ni videl učinka, ne more verjeti, kako je po enem samem tretmaju oteklina manjša.

Protibolečinsko masažo hrbta uporabljam na strankah, ki imajo tako akutne kot tudi kronične bolečine v hrbtu, ki so posledica preobremenitev ter neustrezne telesne drže. Zanjo so značilni nekoliko močnejši prijemi, saj je potrebno sprostiti čim več zlepljenih in zatrdelih tkiv. Stranka pa že po eni sami masaži občuti dosti manjše bolečine kot so bile pred tretmajem.

Športna masaža je neizogibni del programa treninga tako rekreativcev kot vrhunskih športnikov. Pri športni masaži se osredotočam na mišične skupine, ki so bolj obremenjene v določenem športu. Pripravljalna športna masaža je sestavni del ogrevanja pred treningom ali tekmo, terapevtska športna masaža se izvaja na mestih poškodb in pomaga pri procesu zdravljenja, regenerativna masaža se izvaja po treningih in tekmah. Preventivno športno masažo izvajam, ko ni prisotnih nobenih težav, tako da mišice ostanejo sproščene in da ne pride do mikropoškodb na problematičnih delih.

Ne ukvarjam pa se samo s športniki in rekreativci. Tako ponujam tudi masaže za nosečnice, ki jih prilagodim stanju nosečnic. Nosečke so zelo zadovoljne z njo, saj jim pomaga lajšati stres, s posebno masažno tehniko pa odpravljam bolečine v hrbtenici in otekline v rokah in nogah.
Ravno tako pa tudi vodim vadbe za starejše ljudi, upokojence, ki imajo največ težav s hrbtom in bolečinami v križu.

Očitno je, da imate zelo veliko znanja. Kje ste ga pridobili?
Stalno izobraževanje. Drugega ni. Redno berem strokovne knjige in članke. Internet odpade oziroma je zelo veliko "junka", zelo malo pa koristnih informacij. Tudi youtube ni primeren vir informacij. Res je, da filmčki lepo zgledajo, so zanimivi, vendar v praksi niso uporabni oziroma je posnemanje videnega celo škodljivo. Sam se redno udeležujem raznih seminarjev in tečajev, s katerimi nadgrajujem svoje znanje. Nazadnje sem bil februarja na seminarju o rehabilitaciji in preprečevanju mišičnih poškodb, ki ga je organiziral Olimpijski komite Slovenije.
Dostikrat pa tudi delim svoje znanje na seminarjih. Najbolj ponosen sem na predavanje na seminarju OKS v letu 2011, ki je bil organiziran za fizioterapevte, ki so se nato udeležili Olimpijskih iger v Londonu.
Sem pa aktiven tudi v lokalnem okolju, namreč ob prvi obletnici delovanja svojega podjetja sem skupaj s Športno zvezo Ljutomer organiziral dve brezplačni predavanji o bolečini v križu in o rehabilitaciji poškodb kolena.
V kratkem pa nameravam tudi na Ptuju organizirati podobna predavanja v soorganizaciji z enim izmed znanih vrhunskih športnikov. Bo pa vse objavljeno tako na spletni strani kot tudi na facebook profilu mojega podjetja.

Martin, hvala ker ste si vzeli čas za nas. Poveste še za naše bralce, kje vas najdemo?
Seveda, moje podjetje se nahaja v prvem nadstropju Poslovne hiše Mitra na Prešernovi 28 v Ljutomeru. Aktiven sem tudi na spletu, saj imam spletno stran www.sana-korpo.si, najdete pa me tudi na facebooku www.facebook.com/Sanakorpo.


Več v Gospodarstvo