V Veržeju razglasili najboljšo prleško tünko za letošnje leto

Laskavi naslov je pripadel Danielu Vargazonu s Cvena

Jože Žerdin, torek, 29. september 2015 ob 11:54
Slavko Petovar, Marjan Koroša, Daniel Vargazon in Panvita Mir, d.d. Gornja Radgona

Slavko Petovar, Marjan Koroša, Daniel Vargazon in Panvita Mir, d.d. Gornja Radgona

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je v minulih letih pripravilo elaborat, ki je bil osnova za vložitev zaščite izdelka prleške tünke. Izdelek je zaščiten z oznako geografske označbe, tako na nacionalni ravni, kot tudi na ravni Evropske unije.

Prleška tünka je kulinarična posebnost, ki izhaja iz Prlekije. Čeprav jo posamezniki proizvajajo doma na vasi od nekdaj, jo le malo proizvajalcev proizvaja v tako imenovani industrijski proizvodnji in jo daje na trg tako, da je dostopena izven Prlekije. Da bi meso ostalo dalj časa uporabno, so včasih na kmetih, ko še niso poznali hladilnikov in zamrzovalnikov prihranili za celo leto, to meso termično obdelali in ga potapljali, »tünkali« v zaseki in ga hranili v lesenih posodah, ki ji še danes lokalno pravijo »tünka«.

V okviru letošnjega Miholovega sejma v Veržeju so Občina Veržej, Rokodelski center Veržej in Zavod Marianum Veržej pripravili drugo ocenjevanje prleške tünke. Ocenjevanje je potekalo v Zavodu Marianum v Veržeju, razglasitev pa je bila v nedeljo, 27. septembra. V društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot, ki jo vodi Slavko Petovar, se zavzemajo, da bi prleška tünka bila še bolj razpoznavna, saj se ponaša z evropsko zaščito geografske označbe in je ena najpomembnejših kulinaričnih izdelkov Prlekije.

Ocenjevalna komisije je ocenila deset izdelkov prleške tünke, ki jih je ocenjevala po pravilniku o ocenjevanju mesnih izdelkov za prleško tünko. To pomeni, da so bili tudi vzorci necertificiranih proizvajalcev ocenjeni po enakih kriterijih, kot certificirani izdelki. Podeljena so bila zlata, srebrna in bronasta priznanja ter priznanja za sodelovanje. Priznanja za sodelovanje so prejeli Janja Petovar iz Bunčan, Anica Osterc iz Bunčan in Robert Sever s Cvena. Bronasto priznanje je prejela Marica Legen iz Bunčan, srebrna priznanja so prejeli Nataša Rautar iz Šalincev, Nada Metličar iz Veržeja in Jože Rautar ml. iz Veržeja. Med tremi zlatimi priznanji je najvišjo oceno (20 točk) na letošnjem ocenjevanju prleške tünke in s tem naziv Naj prleška tünka za leto 2015 dosegel izdelek proizvajalca Daniela Vargazona – predelava mesa na kmetiji s Cvena, drugo najvišjo oceno (19.50 točk) je dosegel izdelek proizvajalca Marjana Koroša – predelava mesa na kmetiji iz Križevcev pri Ljutomeru, tretjo najvišjo oceno (19,16 točk) pa je dosegel izdelek proizvajalca Panvita Mir, d.d. Gornja Radgona. Vsi, ki so se udeležili razglasitve prleške tünke, so vzorce posameznih nagrajencev lahko tudi poskusili.


Več v Kultura in izobraževanje