Delnice namesto denarja za mleko

Delnice namesto denarja za mleko

Prlekija-on.net, sobota, 6. junij 2009 ob 06:36

Pri programu prestrukturiranja Pomurskih mlekarn morajo sodelovati tudi kmetje, proizvajalci mleka.

Splošna kmetijska zadruga (SKZ) Klas Križevci, ki je ena od organizacij, preko katere kmetje oddajajo mleko Pomurskim mlekarnam, je rejcem krav mlekaric konec minulega meseca posredovala dopis, s katerim jih obvešča, da bo v petek, 12. junija, na sedežu zadruge v Križevcih organiziran prenos delnic. V oktobru lani so namreč kmete obvestili, da bo dvig cene mleka ovrednoten v delnicah Pomurskih mlekarn. "Za izračun pripadajočega števila delnic je merodajno obdobje od oktobra 2008 do aprila 2009, in sicer 0,02 evra za liter za čas od oktobra 2008 do februarja 2009 in 0,01 evra za liter za meseca marec in april 2009," je zapisano v dopisu SKZ Klas Križevci, s katerim pozivajo kmete k podpisu pogodbe o prodaji delnic med zadrugo in proizvajalcem mleka.

Z odločitvijo Pomurskih mlekarn oziroma njenih lastnikov se ne strinja Mirko Šonaja iz Veržeja, ki ima 18 krav mlekaric, dnevno pa preko SKZ Klas Križevci izroči mlekarnam tudi do 150 litrov mleka. "Nisem član omenjene zadruge, vendar sem bil prisiljen z njimi podpisati pogodbo o proizvodnji in dobavi kravjega mleka, če sem ga želel prodati. V času, ko je bil ljutomerski Mlekopromet še samostojen, smo mleko prodajali brez težav, ko pa so Pomurske mlekarne pripojile Mlekopromet, so se zame pričele težave," pove ogorčeni Šonaja, ki ga je dopis o nakupu delnic Pomurskih mlekarn dodatno razjezil.

"Ne morem se strinjati s politiko Pomurskih mlekarn, ki namesto, da bi nam izplačale višjo ceno za mleko, ponujajo sedaj delnice. Odločitev o tem, katere delnice bom kupil, je izključno moja. Želim le svoj denar za mleko," je nadaljeval Šonaja, ki je že novembra lani SKZ Klas Križevci poslal dopis, v katerem je pojasnil svoje razmišljanje o soudeležbi proizvajalcev mleka pri prestrukturiranju. "Kot dolgoletni dobavitelj mleka sem trdno prepričan, da tudi sedanje pokrivanje izgube želijo sanirati predvsem na plečih dobaviteljev oziroma proizvajalcev mleka. Sramotno nizko odkupno ceno mleka, ki bi jo že zdavnaj morali precej zvišati, sedaj minimalno zvišujejo. To minimalno zvišanje odkupne cene ne pokriva niti stroškov reprodukcije, z obljubami in dodatnimi stroški pa mi lepo prihodnost zagotavljajo preko delnic, ki naj bi v prihodnosti prinašale dividende," je vsebino dopisa povzel Šonaja, vendar odgovora do danes ni prejel. "Gre za pokrivanje izgub," je prepričan Šonaja, kateremu namesto 425 evrov za mleko pripada pet delnic Pomurskih mlekarn. "Pa še račun pri drugi banki si moram odpreti in plačati 24,40 evra," doda.

"Proizvajalcem mleka je ponujeno, da vzamejo delnice. Če jih kdo ne želi, jih pač ne bo vzel," nam je povedal direktor SKZ Klas Križevci Jože Štuhec, ki je prepričan, da so Pomurske mlekarne z odločitvijo, po kateri kmetje v zameno za denar prejmejo delnice, šle kmetom "na roko". "Edina rešitev je, da delnice vzamejo," je še dejal Štuhec.



Več v Gospodarstvo