Razstava in pesniško glasbeni dogodek v PIŠK

Književnik Feri Lainšček: »…dajmo priložnost ljubezni !«

Filip Matko, sreda, 7. oktober 2015 ob 17:43
Čestitka Feriju Lainščku ob rojstnem dnevu

Čestitka Feriju Lainščku ob rojstnem dnevu

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so v torek, 6. oktobra, odprli razstavo z naslovom »Književnik Feri Lainšček« ter pripravili izjemni pesniško glasbeni dogodek pod motom »Ne bodi kot drugi« (kar je seveda naslov zelo znane pesmi Ferija Lainščka). V avli knjižnice je bilo preko 200 zainteresiranih obiskovalcev, kajti izjemnega kulturnega dogodka se je udeležil tudi Feri Lainšček, ki je dan pred tem praznoval 56. rojstni dan.

V uvodu je govorila direktorica PIŠK Murska Sobota, Jasna Horvat, ki je spomnila na kar 535 naslovov del Ferija Lainščka. Od tega je 491 del v slovenščini, 17 prevodov v angleščino, 9 prevodov v nemščino, 8 prevodov v madžarščino ter še 10 prevodov v druge jezike: francoščino, hrvaščino, srbščino, makedonščino, romščino itd. V to je zajetih tudi 23 romanov ter kar šest ponatisov pesniške zbirke »Ne bodi kot drugi« in ta slednji naslov je bil tudi moto tega večera.

Kajti ob avtorju, Feriju Lainščku, je pesem »Ne bodi kot drugi«, ter še nekaj drugih zapela kantavtorica Ditka Čepin s Prevalj, ki jo je na klaviaturah ter kot vokal spremljal oče Gorazd Čepin. Dve otroški pesmici je zapel 8-letni Ivano Ostojić iz Brezovec, na klaviaturah pa je ob tem zaigral njegov oče Saša Ostojić.

Pravljičarka Vesna Radovanović iz PIŠK Murska Sobota je pripovedovala ter brala zgodbe iz literarnih del Ferija Lainščka, a avtor sam je v veliko zadovoljstvo številnega občinstva bral nekatere svoje pesmi v prekmurščini. Za prekmursko narečje Feri Lainšček trdi, da je njegova »pramati«, vsem pa je ob zaključku »položil na srce«: »...dajmopriložnost ljubezni !«

Sodelujoči v spremljajočem programu so prejeli cvetne aranžmaje, posebno darilce (angelčka !) pa je direktorica Jasna Horvat izročila Feriju Lainščku ob minulem rojstnem dnevu.

Že pred pesniško glasbenim dogodkom pa je v preddverju PIŠK Murska Sobota bila postavljena razstava »Književnik Feri Lainšček«, ki sta jo na desetih posebnih panojih (Feri Lainšček: »Zelo rad odpotujem... in sezelo rad vračam.«) pripravili PIŠK Murska Sobota in Knjižnica Velenje. Panoje so z vsebinami Otroštvo, Mlada leta, Zrela leta, Romani, Kratkaproza, Poezija, Dela za otroke, Filmi, Prevodi, Nagrade, kajti Feri Lainšček je tudi pesnik, dramatik, scenarist, soustvarjalec literarnih revij, kot tudi avtor številnih besedil za pevke in pevce ter številne glasbene skupine. Piše za odrasle, mladino in otroke. Razstavo si je vsekakor vredno ogledati.


Več v Kultura in izobraževanje