Vsakoletni Miholov sejem živi in raste

Miholov sejem vsako leto dobiva vse bolj na veljavi, saj sejem živi in vsako leto raste z različnimi rokodelskimi izdelki z višjo dodano vrednostjo

Jože Žerdin, petek, 9. oktober 2015 ob 12:22
Miholov rokodelski sejem v Veržeju

Miholov rokodelski sejem v Veržeju

Občina Veržej je skupaj z Zavodom Marianum Veržej, Rokodelskim centrom domače in umetnostne obrti Veržej, v nedeljo, 27. septembra, pripravila četrti Miholov sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov.

Ob godu svetega Mihaela tudi pripravijo sejem. Najprej je bila v župnijski cerkvi svetega Mihaela darovana sveta maša. Med sveto mašo so tudi v domači župnijski cerkvi blagoslovili folklorne kostume. Pri sveti maši so bili člani starejše folklorne skupine KD Slavko Osterc Veržej, člani folklorne skupine Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru, folklorne skupine iz Gornje Radgone, člani KUD Križevci pri Ljutomeru, KD Cven, KUD Razkrižje in folklorne skupine Leščeček KD Slavko Osterc Veržej. Po maši so se predstavile tudi otroške folklorne skupine na festivalu Mihec Fest.

Korenine Miholovega sejma sicer segajo daleč nazaj, kajti Veržej je bil že nekdaj trg, ki so mu tudi pripadale trške pravice. Po zgodovinskih virih korenine Mihlovega sejma v Veržeju segajo v drugo polovico 16. stoletja. V Veržeju so Miholov sejem oživeli pred štirimi leti, katerega rdeča nit je predstavitev rokodelcev iz Pomurja in širše Slovenije. Miholov sejem vsako leto dobiva vse bolj na veljavi, saj sejem živi in vsako leto raste z različnimi rokodelskimi izdelki z višjo dodano vrednostjo. Na letošnjem četrtem Miholovem rokodelskem sejmu se je na stojnicah predstavilo s svojimi izdelki 47 rokodelcev. Obiskovalci so se lahko sprehodili po »rokodelski ulici« od cerkve do Rokodelskega centra, kjer so rokodelci na stojnicah ponujali najrazličnejše izdelke iz lesa, medu, volne, izdelkov iz koruznega ličja, lončarskih izdelkov, kovanih izdelkov - spominkov, izdelkov iz slame. Na sejmu so se na številnih stojnicah predstavljali rokodelci iz celotne Slovenije z izdelki iz krep papirja, koruznih listov, čiste volne, unikatnega blaga, lesa, vej in naravnih materialov za katere je potrebno dosti spretnosti, časa in potrpljenja. Ti izdelki imajo pridobljen certifikat Slovenija Art & Craft.

Na stojnicah pa je bila tudi domača lokalna hrana. Na stojnicah so tudi domači proizvajalci ponujali vina, mesene izdelke, veliko je bilo tudi ekoloških izdelkov, razne vrste olj in marmelad. Miholov sejem je slonel na rokodelcih, saj so bili vsi izdelki  izdelani ročno in so nastali izpod pridnih rok rokodelcev, saj so nekateri izdelani z dodano vednostjo in so unikatni. Na sejmu so se predstavili rokodelski centri: Rokodelska mreža Srca Slovenije z društvom rokodelcev Moravske doline, rokodelski center Ribnica, rokodelci Podjetniškega centra Slovenj Gradec, Zavod za kulturo in turizem in razvoj Rogatec, domači rokodelski center Veržej, Zavod Marianum Veržej – Center DUO in Rokodelski center domače in umetnostne obrti Škofja Loka.

Ob koncu se je vsem rokodelcem župan občine Veržej Slavko Petovar zahvalil za obisk, da so lahko ponujali svoje izdelke obiskovalcem od blizu in daleč, ki so prišli na ta sejem in da je že četrto leto sejem spet živ.


Več v Kultura in izobraževanje