Dan rokodelcev z lončarsko in pletarsko delavnico v Veržeju

Center domače in umetnostne obrti Veržej je pripravil celodnevni dan rokodelstva

Jože Žerdin, sobota, 10. oktober 2015 ob 09:21
Dan rokodelcev v Veržeju

Dan rokodelcev v Veržeju

Zavod Marianum Veržej – Center domače in umetnostne obrti, ki deluje znotraj Zavoda Marianum je pripravil dan rokodelcev, oziroma rokodelske delavnice. Tako so si obiskovalci iz Pomurja in ostalih koncev Slovenije med drugim lahko ogledali Ekomuzej, pripravili so lončarsko in pletarsko delavnico, pri čemer so se lahko obiskovalci preizkusili na lončarskem vretenu ali iz ličja izdelovali najrazličnejše pletene izdelke.

V sklopu dneva odprtih vrat »EU projekt, moj projekt« so v Puščenjakovi dvorani še pripravili seminar na temo »Rokodelstvo v okviru rednega šolskega izobraževanja« z namenom informiranja učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, da aktivnosti rokodelstva vključijo v svoj proces izobraževanja. Tako je Zavod Marianum Veržej - Center DUO doslej v čezmejnem projektu »Rokodelska akademija« razvijal in izvajal tehniške dneve z rokodelci in rokodelske šole v naravi. Pri izvajanju sodeluje s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti, s poudarkom vključevanja teh aktivnosti v redni učni proces, saj je programe dejavnosti skozi vodnik skladnosti s kurikulumom pregledal in potrdil programski svet Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Poleg tega pa udeleženci spoznavajo kulturno dediščino Slovenije, razvijajo tudi motorične spretnosti in se kreativno izražajo.

Na dnevu rokodelcev je bilo nedvomno najbolj veselo in »izobraževalno« v učni rokodelski delavnici v Veržeju, ko so udeležence »poučevale« mojstrice s področja izdelovanja izdelkov iz gline iz Centra domače in umetnostne obrti Veržej in pletarke iz Zadruge Pomelaj iz Male Polane.


Več v Kultura in izobraževanje