V Sovjaku so spet kukli jabolka

Otrokom so predstavili še poklic krovca s slamo in kovača

Branko Košti, sobota, 10. oktober 2015 ob 19:36

Kučenje jabolk

Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je v petek, 9. oktobra, pripravilo tradicionalno etnološko prireditev »Kučenje jabolk«. V skoraj dve stoletji staro Golnarjevo prešo v Sovjak, so med drugimi, povabili učence okoliških šol, ki v tem času izvajajo različne aktivnosti v okviru Tedna otroka. Z udeležbo učencev šol so bili prostovoljni turistični delavci, ki v pripravo in izvedbo tovrstnih prireditev vlagajo veliko truda, časa in energije, nekoliko razočarani, saj so se njihovemu vabilu odzvali le učenci četrtih razredov OŠ Sv. Jurij.

Prav ti učenci so pokazali, da jih, v nasprotju z mnenjem starejših, še kako zanima nekdanji način opravljanja kmečkih opravil. Z velikim zanimanjem so sledili delu na preši, s številnimi vprašanji in tudi zanimivimi komentarji popestrili dogajanje in hkrati pokazali, da jim »kučenje jabolk« z lesenimi pehi, postavljanje koša in stiskanje jabolk na stari leseni preši, ni popolnoma neznano. Posebno doživetje za njih je bilo okušanje sladkega soka, nastajanju katerega so bili priča.

Poleg prešanja so otroci spoznali še dva poklica, ki pa že nekaj časa nista preveč cenjena. Najprej so se podali do Golnarjevih, kjer so se odločili za danes zelo redko, a čedalje bolj iskano dejavnost – pokrivanje streh s slamo. Od skromnih začetkov je družina s trdim delom uspela pridobiti sloves dobrih krovcev, saj njihove, s slamo krite strehe, pred dežjem varujejo številne zgradbe, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih evropskih državah. Pri Golnarjevih so se učenci seznanili s celotnim postopkom izdelave slamnate strehe, od priprave slame do pokrivanja.

Posebno doživetje za učence je bilo spoznavanje poklica kovača. Ta težki, nekoč zelo cenjen in potreben poklic, jim je v stari Kocuvanovi kovačnici predstavil kovaški mojster Janez Mir, ki se je za kovača izučil prav v tej kovačnici. Janez, trenutno tudi predsednik TD Sv. Jurij, je predstavil naprave in orodje v kovačnici in skoval tudi nekaj izdelkov.

Seveda so organizatorji poskrbeli, da njihovi mladi gostje niso bili lačni in žejni. Na voljo je bilo obilo sladkega pečenega kostanja, potic in peciva, za žejo pa sladek jabolčni sok.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje