Častni kanonik Martin Panič je obhajal 90. rojstni dan

Martin Panič je že 58 let duhovnik

Jože Žerdin, nedelja, 11. oktober 2015 ob 18:29
Martin Panič

Martin Panič

Za župnijo Ljutomer je bila sobota, 3. oktober, še posebno slovesna, kajti častni kanonik Martin Panič je v podružnični cerkvi sv. Ane na Podgradju pri Ljutomeru, v krogu duhovnikov, najožjih sorodnikov, nečakov in nečakinj praznoval svoj okrogli častitljivi 90. rojstni dan. Ta praznični dan je bila cerkev pri sveti Ani skorajda premajhna za vse, ki so se udeležili tega lepega in nepozabnega slavja duhovnika Martina Paniča, ki je na svet prijokal pred 90 leti v kraju Podgradje pri Ljutomeru.

Leta 1957 je na svoji domačiji na Podgradju obhajal novo mašo, takrat še malo v strahu, ker je bila takratna državna oblast nevoščljiva mladim fantom in dekletom za pogumno odločitev »biti duhovnik ali biti misijonarka«. V duhovnika je bil posvečen leta 1957 v Mariboru, nato je svojo preroško službo začel najprej opravljati v župniji Sveti Jurij ob Ščavnici, v Rogaški Slatini in nazadnje na Svetih gorah, sedaj pa že deset let pomaga na župniji Ljutomer.

Duhovnik Martin Panič je v 58-letnem službovanju, kot dušni pastir povsod med verniki bil zelo priljubljen in spoštovan, za vsakega ja našel lepo besedo. Za njim so ostali številni darovi, molitve, blagoslovi, ki jih kljub častitljivim letom, sedaj še vedno postori za župnijo Ljutomer in za vse ostale župnije, kjer je deloval in vršil pastoralno delo. Čeprav je Martin Panič bolj skromen po duši in srcu je bilo zanj to veliko presenečenje, ko so mu domači duhovniki ob njegovi 90-letnici pripravili v rojstni župniji, v domačem kraju in v cerkvi sv. Ane na Podgradju to lepo in nepozabno praznovanje slovesne darovane svete maše, katero je daroval njemu v čast, njegov nečak župnik v župniji Ljubno ob Savinji Martin Pušenjak, ki mu je v pridigi namenil nekaj lepih in spodbudnih besed ter orisal njegovo duhovniško pot. Pri somaševanju je bilo navzočih še veliko duhovnikov. Daritveno sveto mašo pa so še z molitvijo, prošnjami in cerkveni petjem obogatili njegovi najožji sorodniki.

Ob koncu svete maše se je jubilant Martin Panič vsem skupaj zahvalil za topel sprejem ob njegovem praznovanju, dejal je, da ga je vse skozi njegovih 58 let duhovništva spremljala Mati Marija. V časih se je na božji poti, kar je vse doživel in videl, razjokal nad človeško bedo, a s svojo duhovniško besedo je vernikom povsod, kjer je deloval na dušno pastirskem delu vlival upanje v vero, molitev, spoštovanje en do drugega, kar mu je velikokrat v življenju tudi uspelo, zato se z veseljem spominja vseh dobrih del, katere je daroval za vernike. Ob koncu slavja jubilanta častnega kanonika Martina Paniča so vsi skupaj v en glas zapeli pesem »Tebe boga hvalimo« in tako v božji hiši v podružnični cerkvi sv. Ane na Podgradju sklenili praznovanje.


Več v Kultura in izobraževanje