Shod za pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije vabijo na opozorilni shod to soboto v osmih slovenskih mestih

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2015 ob 13:36
Na shodu želijo med drugim oozoriti na neravnovesje v verigi od njive do mize

Na shodu želijo med drugim oozoriti na neravnovesje v verigi od njive do mize

Ker cene za pomembne kmetijske pridelke kmetom padajo že več mesecev zaporedoma, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) organizira shod za pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom. Pri tem nagovarja potrošnike: Kupujte domače.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ugotavljajo, da se dohodkovni položaj slovenskih kmetov poslabšuje. Znano je, da je pogajalska moč slovenskih kmetov pri doseganju poštenih razmerij v verigi preskrbe s hrano šibka, zaradi česar je dolgoročni razvoj kmetijstva upočasnjen, kar negativno vpliva tudi na s kmetijstvom povezane dejavnosti, razvoj podeželja in družbo kot celoto. K temu dodatno prispevajo vplivi globalizacije, ukinitev mlečnih kvot v EU in ruski embargo. Tudi gozd, ki je v kriznih časih in ob investicijskih potrebah »kmetova banka«, je zaradi posledic žledoloma in napada podlubnikov na marsikateri kmetiji oslabljen ali uničen.

Opozoriti na neravnovesje v verigi od njive do mize
»Zaradi teh dejstev je upravni odbor KGZS sklenil, da organiziramo shod slovenskih kmetov, ki bo v soboto, 17. oktobra 2015, ob 10. uri v osmih slovenskih mestih (Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju). Na shodu bomo opozorili na vse večje težave v kmetijstvu in na posledice, ki jih imajo te na gospodarstvo, razvoj podeželja in celotno družbo. S shodom želimo opozoriti slovensko javnost, da prenizke odkupne cene kmetijskih pridelkov in izdelkov ne zagotavljajo preživetja. To bo negativno vplivalo tako na kmetijstvo kot na življenje državljanov, za katere vemo, da so mnogi v težkem položaju, saj so plače nizke, mnogi pa so brez službe,« je na novinarski konferenci povedal predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

»S shodom želimo pri potrošnikih spodbujati kupovanje slovenske hrane, saj to pomaga tako kmetijstvu kot gospodarstvu in opozoriti na neravnovesje v verigi od njive do mize. Še posebej pa pozivamo državo, da vzpostavi mehanizme za boljši nadzor nad poreklom hrane, zato da bo potrošnik jasno vedel, od kod je hrana, ki jo kupuje,« je zaključil Zupančič.

KGZS želi na shodu poudariti, da pričakuje ustrezna razmerja cen v prehranski verigi, takojšen sprejem ukrepov za učinkovitejše zagotavljanje sledljivosti hrane do končnega potrošnika, preprečevanje rušenja slovenske pridelave s presežki hrane iz tujine, manj neustreznih praks v prehranski verigi, in opozarja, da naravne nesreče (lanski žledolom in letošnji napad podlubnikov) otežujejo možnost dolgoročnega preživetja. Tudi ukrepi, ki se izvajajo na ravni EU in države, ne rešujejo nastalih težav. Na KGZS pričakujejo razumevanje in podporo vseh deležnikov v prehranski verigi in učinkovito ukrepanje države za izboljšanje našega položaja.

Pričakovanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na novinarski konferenci predstavil direktor KGZS Branko Ravnik:
  1. Slovenski kmetje želimo poštena razmerja cen v verigi preskrbe s hrano.
  2. Kmetje želimo, da potrošnik lahko brez dvoma izbere živila slovenskega porekla.
  3. Kmetje želimo, da se ustavi uvoz pridelkov po nizkih cenah in previdno ravnanje pri liberalizaciji kmetijskih trgov.
  4. Kmetje želimo, da je slovenska agroživilska veriga dobavitelj hrane v javne ustanove v Sloveniji
  5. Kmetje želimo, da se v verigi preskrbe s hrano uveljavijo poštene prakse.
  6. Ustreznejši ukrepi in zakonodaja v primerih naravnih nesreč.
  7. Učinkovitejši odziv EU in države na stanje v kmetijstvu.
Slovenija potrebuje kmete, ker:
  1. Spoštovanje visokih standardov EU pri pridelavi hrane zagotavlja slovenskim potrošnikom kakovostno hrano.
  2. Kmetijstvo v Sloveniji ustvarja delovna mesta zase in za z njim povezane dejavnosti.
  3. Kmetijstvo je varuh poseljenosti slovenskega podeželja.
  4. Kmetijstvo ohranja potencial kmetijskih zemljišč za prihodnje rodove.
  5. Kmetijstvo zagotavlja prehransko neodvisnost.
KGZS organizira shod kmetov v sodelovanju z Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, Zvezo kmetic Slovenije in Zvezo lastnikov gozdov Slovenije.

Shod bo v soboto tudi v Murski Soboti pred kmetijskim zavodom, Ulica Štefana Kovača 40, kjer bodo svoje nezadovoljstvo izrazili pomurski kmetje. Shodi bodo še v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.


Več v Gospodarstvo