Nova muzejska zbirka starodobnih vozil v Precetincih

Zbirko sta uredila Mirko in Milica Zmazek

Branko Košti, petek, 16. oktober 2015 ob 18:18
Muzejska zbirka starodobnih vozil v Precetincih

Muzejska zbirka starodobnih vozil v Precetincih

Mirka Zmazka, rojenega v Radoslavcih, že od zgodnjega otroštva privlačijo motorna vozila, zato ni presenetljivo, da je z njimi povezana tudi njegova poklicna kariera. Izučen avtoelektričar, je večino svojih delovnih let, kot voznik tovornjakov, preživel na evropskih cestah, večkrat pa so njegove vožnje vodile tudi izven meja stare celine. Že pred več kot desetletjem sta z ženo Milico, s katero živita na njenem domu v Precetincih, gojila željo po vožnji z vozilom častitljive starosti.

Mirko si je najbolj želel v šestdesetih letih prejšnjega stoletja priljubljen in takrat kar prestižni avtomobil znamke NSU PRINZ 1100. Leta 2002 se jima je želja izpolnila, saj je k hiši »prišel« NSU PRINZ, prostornine motorja 1100 ccm, izdelan leta 1968. Sicer v precej klavrnem stanju, kakršen je pač avto pri več kot tridesetih letih starosti. To pa je bil tudi izziv za Mirka in nekaj njegovih prijateljev, da so se lotili obnove in kmalu je PRINZ spet vozil po cestah v vsem svojem nekdanjem sijaju. V tem obdobju sta se tudi oba z ženo Milico včlanila v Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulturne dediščine Johann Janez Puch Ljutomer, v katerem sta še danes zelo dejavna, vmes pa sta bila nekaj let včlanjena tudi v Društvo Oldtimer Stara Gora.

Starodobniki so se začeli pri Zmazkovih kar »množiti«, traktorji, mopedi, motorji, avtomobili in tudi kolesa, mnogi že zavrženi od svojih lastnikov, so pod spretnimi rokami dobivali svojo nekdanjo podobo in spet služili svojemu namenu. Vrstila so se številna srečanja s somišljeniki, ljubitelji starodobnih vozil v domovini in tujini, o čemer pričajo številni pokali, medalje, pisna priznanja in tablice. Nista štela, a po besedah zakoncev sta s svojimi vozili sodelovala na več kot tristo srečanjih.

V nabavo, predvsem pa v obnovo vozil, je bilo vloženo ogromno dela in truda, pa tudi stroški rezervnih delov in ostalega materiala so zelo visoki, zato je potrebno poskrbeti za primerno hranjenje neprecenljive tehnične kulturne dediščine. V začetku so bila vozila v različnih prostorih na domačiji, po upokojitvi pa je Mirko, ob obilni pomoči žene, začel urejati skupen prostor, kjer so vozila shranjena, hkrati pa so na ogled vsem, ki jih starodobniki zanimajo. Tako je nastala Muzejska zbirka Mirka in Milice Zmazek v Precetincih, v kateri je na ogled trinajst starodobnih motorjev in mopedov, traktorja Ferguson letnik 1958 in Steyer letnik 1951, avtomobili NSU PRINZ 1100, letnik 1968, Mercedes V124 in fičo, oba izdelana leta 1971, ter dva motorja z bočno prikolico – ORAL M-72, izdelan leta 1969 in BMW–M3, izdelan v Rusiji leta 1981. Zbirko starodobne tehnike pa dopolnjujejo še trije šivalni stroji in nekaj koles. Mirko in Milica sta na ogled postavila tudi večino pokalov, priznanj, medalj, tablic in drugih dokazil o udeležbah na prireditvah, tekmovanjih in srečanjih.

Zbirka bogati turistično ponudbo okolja, vendar bo v promocijo treba vložiti še kar nekaj truda, saj, kot pravi Mirko, ostali turistični ponudniki doslej niso pokazali posebnega interesa za vključitev zbirke v njihovo ponudbo. So si pa zbirko ogledali prijatelji iz društva Johann Janez Puch, kateri so obiskali Precetince na zaključni vožnji letošnje sezone.


Več v Zanimivosti