Na meji ograja in večje število policistov; 300 prebežnikov je prišlo tudi mimo meje na Gibini

Hrvaški varnostni organi so kljub obvestilu, da se do nadaljnjega ne sprejema prebežnikov, z vlakom do državne meje z Republiko Slovenijo v bližini Središča ob Dravi pripeljali večje število prebežnikov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. oktober 2015 ob 07:20
Policija je začela z intenzivnim varovanjem državne meje

Policija je začela z intenzivnim varovanjem državne meje

V ponedeljek, 19. okobra, okoli 2.20 ure, so Hrvaški varnostni organi kljub obvestilu, da se do nadaljnjega ne sprejema prebežnikov, z vlakom do državne meje z Republiko Slovenijo v bližini Središča ob Dravi pripeljali večje število prebežnikov. Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo.

V skupini je bila tudi nosečnica
Policisti so v sprejemnem centru v Središču ob Dravi v Republiko Slovenijo sprejeli 150 prebežnikov, ki so z vlakom pripotovali do državne meje. Sprejeli so ženske, otroke in druge osebe, ki so bile potrebne pomoči.

Sprejemanje oseb poteka kontrolirano in selektivno zaradi zasedbe nastanitvenih kapacitet v Sloveniji. Med sprejetimi je bila tudi noseča ženska, ki so ji policisti nudili pomoč, tako da so na kraj poklicali reševalce, ki so jo odpeljali v bolnišnico.

Okoli 8. ure, je nato policija sprejela še 350 prebežnikov. Z njimi bo opravljen postopek registracije v sprejemnem centru Središče ob Dravi. Za tem bodo nastanjeni v enem od nastanitvenih centrov, kjer bodo lahko zagotovili  proste kapacitete. Tudi v tej skupini so sprejemali ranljive kategorije oseb.

Mejni prehod Središče ob Dravi ostaja zaprt do nadaljnjega.

Hrvaška je v preteklih dneh dejala, da želi v Slovenijo pošiljati po 5.000 tujcev dnevno, Slovenija pa vztraja pri številki okrog 2.500, saj jih tudi Republika Avstrija na dan ne sprejema več kot 1.800 in bi zaradi tega v naši državi prišlo do zastajanja prevelikega števila tujcev.

Mimo mejnega prehoda Gibina peš prišlo okrog 300 prebežnikov
O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
V popnedeljek, okrog 2.20 ure, je iz Republike Hrvaške mimo mejnega prehoda Gibina v Republiko Slovenijo peš prišlo okrog 300 prebežnikov. Zašasno so nameščeni v občinskem šotoru na Razkrižju. Tekom dneva bodo prepeljani v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas.

V namestitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 766 prebežnikov.

Promet čez reko Muro v Gornji Radgoni poteka izmenično enosmerno
Okrog 9.30 ure je prva skupina tujcev (okrog 400) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi tujce sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.


Več v Črna kronika