Vodovod - v pričakovanju aneksa

Razočaranje na levem bregu Mure: Prleki prehitevajo pri pomurskem vodovodu?

Prlekija-on.net, četrtek, 11. junij 2009 ob 07:08

Predsedstvo Pomurske razvojne regije je včeraj v Lendavi predstavilo aktivnosti preteklega meseca v projektu Pomurski vodovod.

Z namenom jasne postavitve odgovornosti in hitrejšega napredovanja projekta Pomurski vodovod se je predsedstvo Pomurske razvojne regije odločilo javnost vsakomesečno obveščati o poteku najpomembnejšega projekta, ki ga nameravajo pomurske občine s pomočjo države in kohezijskih sredstev izpeljati do konca leta 2013. "V minulem mesecu je bilo tako največ dela namenjenega konsolidaciji projekta. Predsedstvo Pomurske razvojne regije se pri tem ni postavilo v vlogo izvajalca projektnega vodenja, temveč je prevzelo vlogo organizatorja in posrednika med vsemi sodelujočimi, in sicer z namenom, da se pospešijo komunikacija ter aktivnosti," je včeraj na tiskovni konferenci povedal predsednik sveta Pomurske razvojne regije, lendavski župan Anton Balažek.

Pomurski vodovod je razdeljen na tri podsisteme. Največ aktivnosti je doslej v podsistemu C, ki poteka po desnem bregu reke Mure in ga koordinira ljutomerski župan Franc Jurša. V začetku januarja letos je bila vloga za pridobitev sredstev iz kohezijskega sklada predana okoljskemu ministrstvu, v prihodnjih mesecih predajo vlog pričakujejo še za preostala podsistema. "Če bomo pridobili služnostne pravice na območju vodnega zajetja Gaberje in če se bo v naslednjih dneh razčistilo vprašanje upravljanja z vodnim virom, pričakujem, da lahko v enem mesecu dokument pripravimo in oddamo vlogo v taki obliki, da bo imela rep in glavo," je včeraj povedal črenšovski župan Anton Törnar, koordinator podsistema A.

Nekoliko v zaostanku so s pripravo vloge v podsistemu B, ki pokriva goričke občine. Kot je dejal koordinator tega podsistema, župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, nekatere občine še niso sprejele dokumenta identifikacije investicijskega projekta, zato bo za pripravo vloge treba nekoliko več časa.

Lendavski župan Balažek je včeraj povedal, da so projekt razdelili na štiri zaokrožena tematska področja. Bodoči upravljavci sistema skrbijo za projektiranje, dejavnosti inženiringa in za strokovna opravila, hkrati pa se država v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi dogovarja o zagotavljanju vodnih virov. Tretje področje zajema aktivnosti za izgradnjo tranzitnih in primarnih vodov, izvedba teh je naložena državi, glavna naloga občin pa je izgradnja sekundarnih sistemov na svojih območjih, kar je četrto tematsko področje. V naslednjih dneh, rok je 15. junij, bodo pomurske občine od Ministrstva za okolje in prostor prejele osnutek aneksa k osnovni pogodbi. Z omenjenim aneksom je treba jasno definirati medsebojno odgovornost, zavezujoč terminski plan in vire financiranja. Občine bodo predloženi aneks obravnavale v poletnih mesecih, kot je povedal Balažek, pa aneks "ne sme zadržati izvajanja potrebnih aktivnosti na posameznih vsebinskih sklopih tega projekta".


Več v Gospodarstvo