Vojska na pomoč policiji

Več pooblastil bo vojska dobila z zakonom, ki bo verjetno začel veljati že v sredo

Prlekija-on.net, torek, 20. oktober 2015 ob 13:10
Več pooblastil bo vojska dobila z zakonom, ki bo verjetno začel veljati že v sredo

Več pooblastil bo vojska dobila z zakonom, ki bo verjetno začel veljati že v sredo

Vojska je policiji že priskočila na pomoč, vendar brez pooblastil za varovanje meje, saj pri tem gre za nadzor civilnih oseb. Več pooblastil bo vojska dobila z zakonom, ki bo verjetno začel veljati že v sredo, saj bo parlament spremenil zakon o obrambi.

V Slovenijo je v ponedeljek vstopilo že osem tisoč beguncev, pred mejo pa se vrstijo novi in novi prebežniki, ki želijo vstopiti v Slovenijo. Policisti na terenu so na koncu svojih moči.

Najbolj kritično je trenutno v sprejemnem centru v Brežicah, kjer prihaja so prerivanj prebežnikov, ko pripeljejo avtobusi, policisti pa jih komaj še zadržujejo za ograjo. Zjutraj so uporabili tudi solzivec.

Vojska je policistom trenutno le v logistično pomoč, na terenu so pripadniki vojaške policije, na kritična območja so prispeli vojaški oklepniki BOV, ki so namenjeni za nadzor množic. Po naših informacijah je vojska trenutno prisotna v Brežicah in v Središču ob Dravi.

Predlog novele zakona o obrambi ima zadostno podporo
O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
Preden bodo lahko vojaki prišli na mejo, mora vlada zamenjati zakon o obrambi, spremembam pa so predsedniki parlamentarnih strank večinoma naklonjeni. S tem bi vojski za pomoč policiji pri varovanju državne meje dali začasna pooblastila, neuradno za tri mesece.

Premier Miro Cerar je povedal, da bi vlada lahko državnemu zboru že v sredo predlagala, da se ukrepi, ki bi sledili zakonskim spremembam, uveljavijo in bi lahko vojska nemudoma začela izvajati dodatne naloge. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj s prebežniki.

Predlog novele zakona bi vojski v sodelovanju s policijo podelil pristojnost za nekatere dodatne naloge, ki so ta hip in v takšnih primerih potrebne, da se v večji meji zagotovi nadzor na meji in nad prehajanjem prebežnikov skozi slovensko ozemlje.

Sprejeti ukrepi za obvladovanje migracijskega toka
Objavljamo še sporočilo za javnost Vlade RS, ki se je na današnji seji seznanila z aktualnimi razmerami in sprejela nujne ukrepe za zagotavljanje kar se da nadzorovanega in omejenega migracijskega toka.

Prihod migrantov je v zadnjih treh dneh presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Republika Slovenija. Samo včeraj je v Slovenijo prišlo blizu 8.000 oseb. Skupno jih je v Republiko Avstrijo prešlo zgolj 2.000, čeprav pristojni avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja. Pritisk migrantov, ki prihajajo iz Republike Hrvaške, se še povečuje, saj Hrvaška ne najavlja prehodov migrantov v Slovenijo in jih nenadzorovano, celo namerno razpršeno pošilja na državno mejo. Zaradi ravnanja sosednjih držav je samo včeraj v Sloveniji ostalo okoli 6.000 ljudi, med njimi največ žensk in otrok.

Po oceni vlade Slovenija ne sme dopustiti, da bi se migranti nenadzorovano zadrževali na ozemlju naše države. Prav tako jim je treba zagotoviti primerno namestitev. Vlada bo pristopila k rešitvam za nujno zagotovitev dodatnih večjih namestitvenih kapacitet za migrante in zadostnega števila ležišč.

Vlada je sprejela predlog o dopolnitvah Zakona o obrambi. Novela zakona, ki bo predvidoma še danes predložen v zakonodajni postopek v Državni zbor, zagotavlja, da se pod natančno določenimi pogoji, na podlagi odločitve Državnega zbora, Slovenski vojski opredelijo nekatere dodatne naloge.

Slovenija je najmanjša država na balkanski migracijski poti in s tem primerno omejenimi zmožnostmi, tako glede učinkovitosti nadzora državne meje kot tudi glede oskrbe migrantov. Slovenija tudi zato zdaj javno poziva države članice in evropske ustanove, naj se aktivno vključijo v prevzemanje tega nesorazmernega bremena za našo državo. Z vidika Slovenije je na preizkušnji evropska solidarnost. Iluzorno je pričakovati, da bo dvomilijonska država zaustavila, uredila in rešila tisto, česar mnogo večjim državam članicam ni uspelo.

Kljub temu bo Slovenija še vedno storila vse, kar je v naši moči, za učinkovito obvladovanje migracijskega toka ter nemoteno delovanje države in življenje ljudi.


Več v Slovenija