V KD Peter Dajnko so praznovali 105 let tamburaštva in 5 let otroške folklorne skupine

Pisalo se je leto 1910 od kar obstaja pisno in slikovno gradivo, katero poroča, da se je na pobudo domačink iz Črešnjevcev sester Terezije in Marije Zemljič ustanovila prva tamburaška osnova v Črešnjevcih

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2015 ob 08:35
Prireditev ob visokem jubileju KD Peter Dajnko

Prireditev ob visokem jubileju KD Peter Dajnko

V vseh teh 105. letih delovanja, tamburaške skupne Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, je bilo že veliko napisano in je v občini, kakor tudi v sami regiji skozi vso to obdobje do dobra poznana širšemu krogu ljudem. In skozi vso to zgodovino ljubiteljskega muziciranja mnogih tamburašev, ki jih je peljala skozi rodove in čas že neštetih nastopov naj si bo v domačem kraju, po širni deželi slovenski ali v tujini so svoj visok jubilej skupaj z otroško folklorno skupino, ki deluje v istem društvu, praznovali ob odlično pripravljenim koncertom v soboto, 24. oktobra, v Kulturnem domu v Gornji Radgoni.

Najstarejša aktivna amaterska glasbena skupina v občini, kakor tudi v regiji, ki šteje 13 članov, njihov vodja je Danilo Banfi, je svoj visoki jubilej 105 let praznovala skupaj z otroško folklorno skupino, ki praznuje 5. leto od ustanovitve pod strokovnim vodstvom Simone Roškar, na koncertu skupaj z gosti; ansambel Opoj, Tamburaška skupina HKD Pomurje - Lendava, s svojim recitalom Branko Rejec, ter Moški pevski zbor Ožbalčki puobi iz Ožbalta. Med svečanostjo so se podelile Gallusove jubilejne značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti, ter Maroltove značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti JSKD OI Gornja Radgona. Vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič je podelila častne jubilejne značke za več kot 30 let delovanja Danilu Banfiju, Slavici Banfi, Marjanu Slaviču, Janku Fekonju ter Nadi Bratkovič; zlate jubilejne značke za več kot 15 let delovanja, Romanu Bratkoviču in Teodori Just, srebrna jubilejne značke za več kot 10 let delovanja, Jožetu Just in Majdi Just, bronaste jubilejne značke za več kot 5 let delovanja Blažu Bratkoviču, Mihu Slaviču, Tini Slavič, Evi Banfi in Jožetu Čehu. Bronaste Maroltove jubilejne značke za več kot 5 let delovanja so prejeli Simona Roškar, Slavica Banfi ter Brina Roškar. Čestitamo! Sama prireditev pa je imela tudi dobrodelno noto na kateri so z izkupičkom nabranih prostovoljnih prispevkov, nakupili prepotreben material za begunce v Gornji Radgoni.

Žal pa še tako dobro pripravljena prireditev in ob tako spoštljivi obletnici »črešnjevskih tamburašev in malih folkloristov« ni spodbudila in pritegnila večje število obiskovalcev in ljudi, ki bi morali biti na tej svečanosti, jo pozdraviti in skromno zaželeti vse dobro. Podoba Radgone, ki se ponavlja iz leta v leto v odnosu do tega, kar občina ima in kar bi ji moralo biti v ponos in na vse tiste male ljudi, ki se leta in leta trudijo in odrekajo svojemu prostemu času v ponos kraju in občine. Nešteto je bilo nastopov, tudi takšnih, ki so bili v promocijo občine, doma in v tujini, a ljudje se menjajo, zamenja se tudi njih obraz in videz sodobnega človeka, ki mu ni mar truda preteklih in sedanjih rodov.

Spodaj je še posnetek skupne pesmi Vela Luka.

Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje