Z razpisom do direktorja

Prlekija d.o.o.

Prlekija-on.net, sobota, 13. junij 2009 ob 07:09

KSP Ljutomer nadaljuje delo javnih služb, del jih bo v prihodnje izvajalo Javno podjetje Prlekija, za katero zdaj iščejo direktorja.

Nepotrjene cene odlaganja odpadkov, večletni neurejen status odlagališča v Ljutomeru ter s tem povezane odškodnine, ki jih Komunalno stanovanjsko podjetje (KSP) Ljutomer plačuje občanom, ki stanujejo ob sedaj že zaprtem odlagališču, so razlogi, ki so direktorja KSP Ljutomer Stanislava Klemna vodili do tega, da je maja lani občinam Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej posredoval odpoved opravljanja obveznih gospodarskih javnih služb. Poleg ravnanja s komunalnimi odpadki se je odpoved nanašala tudi na oskrbo s pitno vodo iz javnega vodovoda ter odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda. Novembra lani je Klemen nepričakovano preklical odpoved, pred kratkim pa so vse štiri občine s KSP Ljutomer podpisale sporazum o nadaljevanju izvajanja gospodarskih javnih služb po pogodbi o vlaganju javnega kapitala zaradi zagotavljanja javnih dobrin.

KSP Ljutomer je maja lani posredoval vsem štirim občinam odpoved opravljanja gospodarskih javnih služb z enoletnim odpovednim rokom, vendar pa je to podjetje novembra lani odpoved preklicalo. "Občine bi morale sklepati o naši odpovedi, tako je zavedeno v pogodbi. Tega niso storile, glede na sedaj potrjene nove cene pa smo sedaj občinam poslali preklic odpovedi," je decembra lani za Večer povedal Klemen. Natanko leto dni po prejemu odpovedi opravljanja gospodarskih javnih služb pa so se vse štiri občine z izvajalcem dogovorile, da bo nadaljeval izvajanje služb. Sporazum vsebuje dogovor, da bo KSP Ljutomer izvajal gospodarski javni službi oskrba s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske vode do začetka izvajanja teh služb v Javnem podjetju Prlekija, katerega ustanoviteljice so tudi občine podpisnice tega sporazuma, zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov pa do začetka izvajanja te službe po koncesijski pogodbi v posamezni občini. "Z začetkom izvajanja gospodarskih javnih služb v Javnem podjetju Prlekija preneha veljati izvajanje gospodarskih javnih služb po Pogodbi o vlaganju javnega kapitala zaradi zagotavljanja javnih dobrin, brez odpovednega roka," so še zavedli v sporazumu.

Medtem so župani vseh osmih občin na desnem bregu reke Mure, ki tvorijo t. i. C-krak pomurskega vodovoda, podpisali notarski zapis družbene pogodbe o ustanovitvi Javnega podjetja Prlekija ter sprejeli sklep, da je svet ustanoviteljic javnega podjetja konstituiran. Za predsednika sveta je bil imenovan ljutomerski župan Franc Jurša, potrjena je bila tudi vsebina javnega razpisa za imenovanje direktorja tega podjetja, ki je bil že tudi objavljen.


Več v Gospodarstvo