Policija in vojska odlično sodelujeta

Slovenska vojska že 51 dni logistično podpira oskrbo migrantov, enajsti dan pa podpira Policijo

Prlekija-on.net, četrtek, 29. oktober 2015 ob 19:50
Beno Drobnič v družbi vojakov SV

Beno Drobnič v družbi vojakov SV

"Odlično," odgovarjajo slovenski policisti in vojaki, ko vprašanje nanese na njihovo medsebojno sodelovanje pri delu z migranti. "Obseg nalog policistov kljub pomoči vojske ostajajo enake, je pa policistom ob prisotnosti vojakov lažje opravljati svoje delo." je pojasnil Beno Drobnič, zaposlen na Policijski postaji za izravnalne ukrepe Maribor, danes pa v vlogi vodje Namestitvenega centra Šentilj: "Policisti tako še vedno spremljamo migrante, jih evidentiramo, opravljamo varnostne preglede, sodelujemo s tujimi varnostnimi organi pri njihovem prehodu meje."

Da bi razbremenili policiste, pripadniki Slovenske vojske tako zagotavljajo logistično podporo, opravljajo prevoze, pomagajo pri globinskem varovanju meje in pri širšem opazovanju meje s helikopterji ter drugimi razpoložljivimi materialno tehničnimi sredstvi. Kot je povedal naddesetnik Goran Flisar iz Kilo čete je sodeloval pri spremstvu migrantov iz železniške postaje in prehodu na avstrijsko stran. Postopke z osebami lahko namreč izvaja le policist, medtem ko lahko vojaki opravljajo naloge varovanja in ukrepajo za varnost le v silobranu in skrajni sili. Delo usmerja policist. Vojak lahko osebo v določenih primerih tudi pridrži, vendar jo mora takoj izročiti policiji.

Slovenska vojska že 51 dni logistično podpira oskrbo migrantov, enajsti dan pa podpira Policijo
Danes, 29. oktobra, je v sodelovanje pri reševanju migrantske situacije vključenih okrog 700 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Večina jih podpira Policijo, okrog 30 jih podpira Civilno zaščito pri oskrbi prebežnikov, helikopter Slovenske vojske pa še naprej sodeluje pri spremljanju situacije iz zraka.

Poleg doslednega spoštovanja pravil delovanja in ohranjanja visoke stopnje profesionalnega delovanja Slovenska vojska posebno pozornost namenja tudi ukrepom za zagotavljanje varnosti in zdravja ter za preprečevanje prenosa nalezljivih bolezni.

Slovenska vojska zmogljivosti v podporo Civilni zaščiti pri oskrbi beguncev zagotavlja od srede, 16. septembra, v podporo Policiji pa od ponedeljka, 19. oktobra. Do danes je bilo v logistično podporo vključenih skupno več kot 2.400, v podporo Policiji pa skupno skoraj 4.800 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Logistična podpora Civilni zaščiti vključuje urejanje nastanitvenih centrov, pripravo in delitev toplih obrokov (do danes so vojaški kuharji pripravili več kot 44.000 toplih obrokov) in napitkov, pripravo tovora in opravljanje različnih prevozov. Podpora Policiji obsega sodelovanje pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske pri spremstvu prevozov, varovanju zbirnih in nastanitvenih centrov ter izvajanju različnih prevozov.

Več o medsebojnem sodelovanju pri delu z migranti si lahko ogledate v videu.


Več v Slovenija