Na Ormoškem izbrali »Naj špricar« in »Mlado vino« 2015

V potrošniški komisiji je sodelovalo 13 članov, v strokovni pa 10 članov

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2015 ob 14:39
Ocenjevanje Naj špricar in Mlado vino Ormož 2015, foto: Foto Žalar

Ocenjevanje Naj špricar in Mlado vino Ormož 2015, foto: Foto Žalar

V sklopu Martinovanja v Ormožu, so tudi letos pripravili ocenjevanje za »Naj špricar« in »Turnir mladega vina«, ki je potekalo v petek, 30. oktobra, v Gostišču Vinski hram Jeruzalem.

V potrošniški komisiji je sodelovalo 13 članov, v strokovni pa 10 članov. Špricar vina so ocenjevali s šolskimi ocenami 1-5, kar je omogočilo, da je bil sistem ocenjevanja enostaven in primeren za obe komisiji. Predsednik komisije je letos bil doc. dr. Mojmir Wondra, ki pa sam vin ni ocenjeval.

V finalno serijo je vsaka komisija uvrstila po tri vina, katera so vzporedno primerjali in se tako odločili za končni vrstni red, ki ga lahko vidite spodaj.

Vini, ki sta se uvrstili v Martinov šotor sta Jeruzalemčan serija 03 (P&F Jeruzalem Ormož) in Leskovar (Vinogradništvo Leskovar).

Vrstni red vin, ki so se uvrstila v finale turnirja Naj špricar 2015 - strokovna komisija
Mesto Proizvajalec/blagovna znamka Naziv vina Letnik Označba
vina*
Dosežena ocena
1. P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. Jeruzalemčan - 2 2014 Z Zelo dobro
2. Vinogradništvo Leskovar Leskovar 2015 Z Zelo dobro
3. Radgonske gorice d.d. Janževec 2015 Z Zelo dobro
* Legenda: S -  sorta, Z - zvrst.
Na turnirju je sodelovalo 26 vzorcev.

Vrstni red vin, ki so se uvrstila v finale turnirja Naj špricar 2015 - komisija potrošnikov
Mesto Proizvajalec/blagovna znamka Naziv vina Letnik Označba
vina*
Dosežena ocena
1. Vino Cmrečnjak Urbanski biser 2015 Z Zelo dobro
2. Ptujska klet d.o.o. Haložan 2015 Z Zelo dobro
3. Radgonske gorice d.d. Janževec 2015 Z Zelo dobro
* Legenda: S -  sorta, Z - zvrst.
Na turnirju je sodelovalo 26 vzorcev.

Vsi rezultati:
"NAJ ŠPRICAR" vina Ormož 2015
Turnir "MLADO VINO" Ormož 2015





Mojmir Wondra je ob tem dogodku zapisal: "Dne 30.10. 2015 se je zgodilo zanimivo ocenjevanje špricarjev in mladih vin v prijetnem okolju gostišča Brenholc na Jeruzalemu. Čudovito jesensko vreme, barvita narava, enkraten prostor in brezhibna organizacija so botrovali odličnemu delovnemu vzdušju dveh razširjenih komisij - tim. stroke in potrošnikov. No, pa komisija potrošnikov ni bila kar tako – zastopani so bili vinarji, novinarji in poznavalci vin iz Slovenije in Hrvaške. Še posebej me veseli, da vina podirajo državne meje, da prihaja do združevanja enako mislečih, skupnega osvajanja tržišča in da gre tu tudi za »špricar« pijačo, ki ima že dolgo tradicijo na obeh straneh meje. Gre za osvežilno pijačo naših dedov in pradedov ter postavljanje novih spoznanj, da ta pijača ni narejena iz slabega vina. Nasprotno, dober špricar je lahko le iz dobrega vina; poudariti mora pitkost, vzbujati mora občutek svežine, lahkotnosti in kar klicati po naslednjem požirku.

Bil sem prijetno presenečen nad večino vzorcev, obstajale pa so vsekakor razlike med njimi. Špricar vino ne prenese trpkosti, ki je pri višji pH vrednosti še bolj poudarjena, ne prenese oksidacije in kakšnih drugih napak. Čestitke obem komisijam. Čeprav so bile ocene ločeno izračunane, pri večini vzorcev ni bilo bistvenih razlik v odstopanju. Obe so izbrale najboljše, le vrstni red je bil rahlo zamenjan. Tako strokovna kot potrošniška komisija ve kaj je dober špricar; potrebno pa je še širši javnosti povedati kaj je dobra osvežilna pijača. Zahteva svoje parametre kakovosti, ki jih obe vinorodni deželi Podravje in Posavje tudi dosegata. Seveda enako velja tudi za naše sosede Hrvate. Lahko rečem, da sem neizmerno užival v degustaciji, ki je bila tudi zame poučna.

Drugi del ocenjevanja je bil namenjen mladim vinom. Vsekakor so odraz odličnega letnika, seveda še ne dozoreli, mladostni, vendar pravi predstavniki sortnosti in ekstraktne bogatosti. Deset vin je bilo že v tej fazi vrhunske kakovosti, vsaj še deset pa jih bo to doseglo po zorenju. Veseli me, da je večina predstavljenih mladih vin v okviru dobre kakovosti. Bilo je tudi nekaj napak (bekser, prežveplanje, oksidacija), ki pa se dajo v tem času hitro odpraviti. Ravno taka ocenjevanja mladih vin so temu namen. Veseli me, da ni bilo bolezni (cika), ki so odraz slabega stanja grozdja in napak v kleti. To je dokaz visokega nivoja dela v vinogradu in kleti, seveda če tudi narava prispeva svoje.

Spoštovani vinogradniki Slovenije in Hrvaške, hvala za zaupanje in čestitke za vaša vina."


Več v Kultura in izobraževanje