Izjemni okusi in navdušujoča krajina

Salon Jeruzalem 2009

Dejan Baier, ponedeljek, 15. junij 2009 ob 09:04
Milan Kučan v družbi vinskih kraljic

Milan Kučan v družbi vinskih kraljic

Master of wine: Vaša prednost je v kakovosti in originalnosti.

V soboto, 13. junija se je na dvorcu med s soncem obsijanimi vinogradi odvijal Salon Jeruzalem 2009. Prireditev je v skupnem nastopu združila dvajset prleških vinarjev, ki so letos v goste povabili še vinarja iz Madžarske in proizvajalce domačih prleških dobrot. Master of wine je poskrbel za zanimivo predavanje o prleških vinih ter o vinskih okusih, ki imajo priložnost na trgu Velike Britanije. Salon je odprl častni gost Milan Kučan ob prisotnosti štirih vinskih kraljic. Gostujoči kuharski mojster Matevž Visočnik je pripravljal prleško kulinariko na inovativen način. K nastalim kulinaričnim kreacijam so sommelierji Zavoda Slovino izbrali spremljavo salonskih vin.

Salon Jeruzalem je privabil več kot 800 obiskovalcev iz vse Slovenije, Italije, Anglije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske in Kanade. Med njimi tudi ambasadorja Kanade na Madžarskem in nemškega deželnega poslanca, ter člane elitnega vinskega kluba z avstrijske Gradiščanske. Obiskovalcem je bilo na pokušino ponujenih več kot 100 različnih vin. V Steklarni Rogaška so ročno izdelali salonski kozarec, ki je kot spominek na pokušnjo prleških vin, obiskovalcem ostal v trajni lasti. Sommelierji SloVino sommelier cluba in Sekcije vinskih svetovalcev, zbralo se jih je več kot sedemdeset, so imeli delovno srečanje in pokušnjo vin iz kleti Jeruzalem Ormož. Nato so spoznavali vina Salona Jeruzalem in se udeležili podelitve potrdil drugi generaciji izobraževanja Senzorika in retorika za sommelierje. Vinski vitezi so v sklopu obsalonskega dogajanja izvedli tiho slovesnost in srečanje Evropskega reda vitezov vina, konzulata za Slovenijo. Prleška tržnica je ponujala odlične domače lokalne dobrote. Zvečer je bila projekcija promocijskega filma o Jeruzalemu, ki je nastal kot sodelovanje Salona Jeruzalem in Grossmannovega festivala filma in vina. Prleški »bottle party« je zaključil obsalonsko dogajanje.

Master of wine Mark Savage: »Vaša vina so za inteligentne ljudi z izbranim okusom«
Pred predavanjem je ugledni strokovnjak poskušal vina vseh vinarjev na Salonu Jeruzalem. Nekatera med njimi so ga navdušila. Največ možnosti za prodor na zahtevne trge pripisuje vinom iz sort šipon in sivi pinot z izraženim »štajerskim« značajem. Letečih tujih enologov slovenskim kletem ne priporoča, ker lahko s tem izgubijo velik del svoje originalnosti. Meni, da mora enolog dolgo spoznavati grozdje v vinogradu, da lahko izkoristi vse prednosti, ki jih ozko geografsko področje ponuja. Predavanje strokovnjaka z zvenečo titulo Master of wine je bilo po pričakovanjih zasedeno do zadnjega sedeža. Mark Savage je na Salon Jeruzalem pripeljal sedem svojih klientov iz Anglije, kjer se ukvarja z vinsko trgovino in svetovanjem.

Inovativna prleška kulinarika
Za kosilo in večerjo je skrbel gostujoči kuharski mojster Matevž Visočnik iz gostilne Pec in Tovarnice sladkosti. Prleška kulinarika na inovativen način je bila rdeča nit jedilnikov. Med skrbno premišljenimi in dodelanimi kulinaričnimi kreacijami je bilo moč poskušati tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene na povsem nove, moderne načine. Inovativni prijemi so tako prleški tünki spremenili obliko, domače ocvirke dodali k sladici ter starano slivovko spremenili v okusen sladoled. Seveda so takšne pogumne kulinarične poteze ostale izjemno okusne in prepričljive v kombinaciji s salonskimi vini po izboru sommelierjev Zavoda SloVino.

Stanko Čurin, starosta slovenskih vinarjev, je o Salonu Jeruzalem 2009 povedal: »Nekaj enkratnega smo doživeli danes. S tem, ko privabimo medse, med naše vinograde pomembne osebnosti, sommelierje in novinarje, le ti lažje in bolje doživijo naša vina. Jih razumejo kot celoto, kot del nas, naše dežele in kulture. Šele nato se zares zaljubijo v njih. In takrat je ves trud vinogradnika povrnjen.«


Več v Družabno