Jubilejna, deseta knjiga receptov, Marije Fras

Iz pozabljenja jedi in sladice Prlekije, Prekmurja in Porabja

Filip Matko, petek, 6. november 2015 ob 20:13
Marija Fras in voditelj Jože Tkalec

Marija Fras in voditelj Jože Tkalec

Marija Fras, roj. 1939, iz Paričjaka nad Radenci, v osrčju Kapelskih goric, upokojena učiteljica gospodinjstva in kemije, že celi dve desetletji sistematično raziskuje ter popisuje značilnosti ljudske prehrane v severovzhodni Sloveniji. Tako je doslej izdala že devet knjig za uporabo pri kuhanju. Prva je bila leta 1977 »Jedi naših babic«, ki so ji potem sledile: leta 1999 »Prleška kuhinja«, leta 2002 »Sadje v prehrani«, leta 2004 »Dobra domača kosila«, leta 2006 »Zelenjava v prehrani«, leta 2007 »Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni«, leta 2008 »Med v prehrani«, leta 2009 »Jedi na žlico« in leta 2011 »Kulinarične dobrote Prlekije, Prekmurja in Porabja«. A sedaj je med nami že deseta, jubilejna knjiga, z naslovom »Kruh, pogače, sladice Prlekije, Prekmurja in Porabja«. Zatorej ji upravičeno pripada naziv »slovenska avtorica kuharskih knjig«.

Predstavitev najnovejše knjige, priročnika za peko kruha, pogač in sladic, ki je izšla pri Založbi Modrijan v 500 izvodih, je bila v petek, 6. novembra, ob 17. uri v prostorih Osnovne šole Kapela, kjer je avtorica knjige nekoč poučevala. Zatorej jo je pozdravila tokratna ravnateljica mag. Anastazija Avsec, za njo pa še predstavnica Založbe Modrijan Špela Fortuna iz Ljubljane ter župan Občine Radenci, Janez Rihtarič. Predstavitev knjige je vodil Jože Tkalec, zapeli pa so štirje pevci vokalnega kvinteta Klopotec s Kapelskega Vrha. Prisoten je bil še avtor fotografij v knjigi, Lado Klar iz Murske Sobote. Uveljavljena avtorica že devetih knjig s področja kulture prehranjevanja, spoznavanja in pripravljanja jedi, je tokrat posvetila svojo pozornost kruhu, pogačam in sladicam s področja Prlekije, Prekmurja in Porabja.

Nova knjiga Marije Fras v naše dosedanje poznavanje kulinarične kulture prinaša »svež veter« z oživljenimi sestavinami za naš kruh vsakdanji, še posebej pa praznični, kajti pred nami so posebna praznovanja: Martinovo, Miklavž, Božič, Štefanovo, Janezovo in novo leto, pozneje pa še pust in Velika noč. Ob vseh teh praznovanjih, šegah in navadah še iz pradavnine, še kako pridejo prav nasveti oziroma recepti odličnih kuharic naših babic, ki jih je vestno zapisala Marija Fras. Pa ne samo za praznični kruh, pač pa tudi za vse vrste peciva in raznovrstnih sladic.


Več v Kultura in izobraževanje