Regijska odbora NSi Prekmurje in Prlekija zaskrbljena in ogorčena nad oprostitvijo visokih častnikov agresorske JLA

»Za nobeno ceno ne bomo dopustili, da bodo slovenski davkoplačevalci agresorskim poveljnikom plačevali celo denarno odškodnino«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. november 2015 ob 15:48
NSi, Nova Slovenija, foto: Anže Petkovšek

NSi, Nova Slovenija, foto: Anže Petkovšek

Regijski odbor (RO) Nove Slovenije (NSi) Prekmurje in RO NSi Prlekija sta obravnavala odločitev tožilstva, ki je umaknilo obtožbo zoper nekdanjega razvpitega polkovnika JLA Berislava Popova, ki je, kot so zapisali "v času vojne za Slovenijo v nečloveški brutalnosti sejal strah, smrt in rušil slovenske domove, sakralne in javne objekte".

V nadaljevanju objavljamo skupno izjavo za javnost obeh regijskih odborov:

"Spoštujemo odločitve sodne veje oblasti – okrožnega sodišča v Murski Soboti –, a kot slovenski državljani in kot aktivni udeleženci vojne za Slovenijo v sestavi TO imamo pravico izraziti svoje stališče do odločitve tožilstva in sodišča.

Te odločitve kažejo na rehabilitacijo agresorske JLA in njenih poveljnikov, tako generala Trifunovića leta 2013 kot polkovnika Popova sedaj, tik pred novim državnim praznikom – dnevom suverenosti (25. oktober). Prepričani smo, da se v nobeni državi članici EU ne bi mogla zgoditi oprostitev agresorskih častnikov kot sta bila Trifunivić in Popov. To je še eden v nizu poskusov omalovaževanja osamosvojitvenega procesa in nastajanja slovenske države, še posebej vojne za Slovenijo.

Generala Trifunovića, poveljnika 32. korpusa v Varaždinu, in polkovnika Popova, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta kot odgovorni vojaški osebi v oboroženem spopadu med SFRJ in Republiko Slovenijo delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov. Zaradi tega sta umrla dva civilista, povzročena je bila tudi velika materialna škoda, odgovorna pa sta tudi za ropanje civilnih objektov (med drugim tudi brezcarinske prodajalne na mejnem prehodu v Gornji Radgoni).

Prepričani smo, da bo oprostitev vojnih hudodelcev generala Trifunovića in polkovnika Popova še bolj povezala slovenske osamosvojitelje, pripadnike TO, udeležence vojne za Slovenijo in vse slovenske rodoljube.

Za nobeno ceno ne bomo dopustili, da bodo slovenski davkoplačevalci agresorskim poveljnikom plačevali celo denarno odškodnino."


Več v Politika