Uničujoče neurje s točo

Vreme

Dejan Razlag, torek, 16. junij 2009 ob 18:42

Danes popoldne je naše kraje ponovno zajelo močno neurje s točo. Veter je odkrival strehe, izruval več dreves, ponekod so ostali brez električne energije, voda pa je zalila številne ceste in kleti. Neurje je najprej zajelo Gornjo Radgono in okolico in se nato pomikalo proti vzhodu, kjer je zajelo del Prlekije in Prekmurja. Zaradi polomljenih dreves sta regionalni cesti Radenci - Petanjci in Veržej - Dokležovje  bili nekaj časa zaprti. Toča je ponekod uničila poljščine ter vinograde. Odkrilo je tudi številne strehe. Posledice že odstranjujejo gasilci, predstavniki civilne zaščite in krajani.

Agencija RS za okolje opozarja, da so ujme z močnimi sunki vetra in točo mogoče tudi zvečer. V sredo dopoldne še bo spremenljivo do pretežno oblačno, ponekod bo še rahlo deževalo, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne pa od 21 do 24 stopinj Celzija.

Poročilo - neurje (16.6.2009), spin.sos112.si

Okoli 16.20 je zajelo neurje območje občine Gornja Radgona. Odkrilo je 16 streh stanovanjskih hiš, voda je zalila 6 objektov, podrlo se je 60 dreves, zamašila se je javna kanalizacija. Pri odpravljanju posledic so posredovali gasilci PGD Gornja Radgona, Črešnjevci in Orehovci ter Štab CZ občine.

Na območju občine Radenci je podrlo 13 dreves, odkrilo je ostrešja 9 stanovanjskih hiš, meteorna voda je zalila cestišča. Posredovali so gasilci PGD Radenci-Boračeva, Kapela in Šratovci.

Na območju občine Veržej je v popoldanskem neurju odkrilo 6 streh, podrlo se je 11 dreves in več električnih drogov, voda je zalila več cestišč, toča pa je klestila po poljščinah in vrtninah. Posredovali so gasilci PGD Veržej in Banovci.

Ob 17.42 je na območju občine Ljutomer podrlo drevo, 47 gasilcev PGD Radomerje, Babinci, Krištanci-Šalinci, Cezanjevci, Gresovščak ter Mekotnjak-Stara Cesta je saniralo sedem poškodovanih streh na zasebnih in javnih objektih.

Ob 19.45 so gasilci PGD Bič očistili blato in gramoz, ki ga je naneslo popoldansko neurje na cestišče Sovjak - Črmlja v občini Trnovska vas.

Ob 19.34 so gasilci PGD Kicar očistili blato in pesek, ki ga je nanesla voda na cesto v naselju Kicer v občini Ptuj.

Ob 19.15 so gasilci PGD Gabrnik očistili z blatom zalito cestišče Juršinci - Dragovič in dve cesti in garažo v naselju Dragovič.

Ob 19,02 so gasilci PGD Polenšak očistili blato in gramoz, ki ga je naneslo na cestišče v naselju Bratislavci v občini Dornava.

Ob 20.48 so gasilci PGD Koračice odstranjevali blato in gramoz, ki ga je naneslo neurje na cestišča v občini Sveti Tomaž.

Ob 16.46 je močan veter odkril 12 streh stanovanjskih hiše v Malem Brebrovniku, Bresnici in Miklavžu pri Ormožu v občini Ormož. Posredovali so gasilci PGD Ivanjkovci, Miklavž pri Ormožu, Žerovinci, Bresnica, Hermanci in Vitan-Kog.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve oskrbe s pitno vodo, električno energijo, energetskimi plini in telekomunikacijskih storitev (16.6.2009)
Ob 23.29 so delavci Elektra Maribor izklopili daljnovod, zaradi zamenjave varovalke v eni izmed transformatorskih postaj. Brez oskrbe z električno energijo so bili odjemalci v naseljih Vinski Vrh, Kajžar, Krčevina in Pavlovci v občini Ormož.


Več v Črna kronika