Na Martinovo lepo – za tri dni grdo

Martinova pogostitev stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja

Filip Matko, sreda, 11. november 2015 ob 19:22
Slovesno Martinovo kosilo

Slovesno Martinovo kosilo

Na prelep sončen jesenski dan se je letos zgodil Martinov praznik, a eden izmed ljudskih pregovorov pravi, »Če je na Martinovo lepo - za tridni grdo !« Vendar na slednje stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, sploh niso pomislili, ko so jim na praznični dan postregli z Martinovo pojedino iz DOSOR-jeve kuhinje, kjer s svojo ekipo »kraljuje« kuhar Marko: kokošjo juho z zvezdicami, mlince, rdeče dušeno zelje, pečeno raco in za sladico pečena jabolka.

V osrednji restavraciji DOSOR-ja je ob kosilu na harmoniko - frajtonerico zaigral stanovalec Adolf Rantaša, DOSOR-jev prostovoljec (spodaj podpisani) pa je s priložnostnim nagovorom opomnil na godovanje svetega Martina. Na škofa iz francoskega Toursa, ki je bil po rodu iz današnjega Sombotela (Szombathely) na Madžarskem, oba kraja pa danes povezuje Pot svetega Martina. In seveda pot vodi tudi skozi te kraje.

Natakarica Andreja Klemenčič je poskrbela, da so stanovalke in stanovalci DOSOR-ja ob kosilu lahko tudi nazdravili z vinom, kajti ljudska pesem pravi:

»Sveti Martin iz mošta nardi vin in Martinovo je vinski praznik !

Pršu je pršu sveti Martin, on ga bo krstil, jaz ga bom pil !

Kume moj dragi, zdaj se napij, dugo ga ne boš, zdaj se navžij !«

Veselo se je nadaljevalo tudi popoldne istega dne v DOSOR-ju, kajti na Martinovo praznovanje so se spomnili tudi v prijateljski skupini za druženje Fortuna, kjer pa so opomnili na naslednji ljudski rek:

»Za soncem svetega Martina kaj kmalu pride sneg, zmrzlina;

in če te tudi dobro greje, le tri dni babje leto šteje.«


Več v Družabno