O rabi obnovljivih virov energije

O rabi obnovljivih virov energije

Prlekija-on.net, sreda, 24. junij 2009 ob 07:26

Tudi Pomurje je vključeno v projekt Nacionalne energetske poti (NEP) Slovenija, katerega cilj je vzpostaviti javno dostopno infrastrukturo raznolikih primerov dobre prakse bivanjske kulture, učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. "S področja učinkovite rabe energije so v Nacionalno energetsko pot vključeni tako primeri izvedenih učinkovitih sanacij in obnov starejših stavb z izvedbo toplotne izolacije oboda ter menjave oken in ogrevalnega sistema kot tudi gradnja novih nizko energijskih in pasivnih hiš. Na področju rabe obnovljivih virov so zajeti primeri izrabe energije sonca, zemlje, vetra, vode in lesne biomase za različne namene, od ogrevanja zgradb, priprave tople sanitarne vode kot tudi naprednejših tehnologij proizvodnje električne energije," je povedal energetski svetovalec iz pisarne v Ljutomeru Valentin Odar.

V okviru projekta je na spletni strani nep.vitra.si predstavljenih že nad 300 primerov dobre prakse iz vse Slovenije, od tega več kot 50 iz Pomurja. "Po ogledu vseh stavb, ki učinkovito izrabljajo obnovljive vire energije, je razvidno, da se v Pomurju največ poslužujejo biomase, sprejemnikov sončne energije in toplotnih črpalk," je dejal Odar, ki bo danes, v sredo, ob 17. uri na Golarjevi domačiji v Ljutomeru širšemu krogu interesentov prikazal primere dobre prakse. "Vsi lastniki, ki smo jih obiskali in njihove podatke objavili na spletni strani, so pripravljeni svoje zgradbe pokazati ter opisati svoje izkušnje od načrtovanja preko izvedbe do uporabe z dobrimi in slabimi lastnostmi izvedenih ukrepov," je dodal Odar.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo