Adventni venec krasi Banovce že 16 let

V Banovcih so spletli 300 kilogramski adventni venec

Jože Žerdin, sobota, 28. november 2015 ob 17:14
Adventni venec v Banovcih

Adventni venec v Banovcih

Pred prvo adventno nedeljo so člani Turističnega društva Banovci na Murskem polju v Prlekiji v soboto, 28. novembra, v središču vasi pri vaški kapeli Lurške Matere Božje in vaško - gasilskem domu, spletli 300 kg adventni venec. Spletanje in postavitev adventnega venca v Banovcih pripravljajo že 16. leto in vsako leto se spletanja udeleži vse več članov Turističnega društva in ostalih vaščanov Banovcev.

Banovski adventni venec na prostem je nekaj posebnega za ta del Prlekije, saj ima premer pet metrov, težak pa je 300 kilogramov. Najprej so postavili železni obroč in začeli spletati veje iz smrečja, vse skupaj pa so ovili z žico. To je bilo lepo opravilo, kajti vsak se je potrudil, da je ob koncu pletenja nastal ličen in lep adventni venec. Za spletanje so porabili veliko količino zelenja smreke, vse skupaj pri spletanju pa so povezali z žico. Letos se je pletenja adventnega venca udeležilo čez 20 članov Turističnega društva in ostalih vaščanov Banovcev, kajti kot turistični kraj so vaščani na adventni venec nadvse ponosni.

Na adventni venec so namestili štiri lučke in štiri pentlje. Letos so se odločili da so vse štiri lučke in pentlje srebrne barve, katere so naredile članice Turističnega društva. Ko so adventni venec spletli so ga vsi skupaj ročno postavili na železno konstrukcijo, sam venec pa povezuje šest kovinskih vrvi. Banovski adventni venec bo vas krasil cel letošnji december, pri čemer bodo adventne lučke gorele do zadnje adventne nedelje. Adventne lučke na vencu bo prižgal član Turističnega društva Banovci Daniel Slavič.

Ob bližnjih decembrskih praznikih bo vas Banovci obiskalo veliko število turistov in izletnikov, ki si bodo 300 kilogramski adventni venec z velikim veseljem ogledali. Venec pa bo krasil in pričaral pridih božično - novoletnih praznikov. Ob tem so še spletli manjši venec, ki so ga namestili pri kapelici svetega Florijana v Banovcih. Turistično društvo Banovci pa je letos nekaj metrov od vaško - gasilskega doma postavilo leseno hišo za kolesarje in pohodnike, katero so prav tako okrasili z zelenjem. Hišica je velika 4 x 5 metrov.

Z leti so vsi, ki sodelujejo pri pletenju in namestitvi adventnega venca, postali vse bolj vešči, kajti delo jim je tokrat šlo lepo od rok in ko je bil venec postavljen so bili nanj še posebno ponosni. Potem so še vsi skupaj nazdravili, da so venec srečno postavili in se ob zakuski še nekaj časa družili ob vencu in v prostorih vaško – gasilskega doma. Vas Banovce so tako polepšali in pričarali adventni čas.


Več v Zanimivosti