Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici praznovalo 10 let delovanja

Plesalke in plesalci so prejeli jubilejne Maroltove značke

Branko Košti, nedelja, 29. november 2015 ob 19:29
10 let FD Sveti Jurij ob Ščavnici

10 let FD Sveti Jurij ob Ščavnici

Plesalke in plesalci Folklornega društva iz Svetega Jurija ob Ščavnici, so v petek, 27. novembra, proslavili 10. letnico delovanja kot samostojnega društva. Sicer se novejša zgodovina jürjovške folklore začne pisati prej, leta 2003, ko je nekaj fantov in deklet, prve korake ljudskih plesov odplesalo pod vodstvom mentorice Nataše Ros. Takrat so delovali še v okviru Društva podeželske mladine, vadili pa so v gasilskem domu v Bolehnečicih.

Leta 2005 so naredili korak naprej v organizaciji in se organizirali kot samostojno društvo in to leto velja za uradni začetek njihovega delovanja.

V preteklih letih so se veliko naučili, za kar imajo, poleg plesalcev in glasbenikov, največ zaslug njihovi vodje in mentorji, ki so jih vodili in učili v tem času: Nataša Ros, Nataša Paldauf in v zadnjem času Sašo Ropoša. S svojimi nastopi so popestrili prireditve v občini, radi pa so se odzvali povabilu za gostovanja v drugih krajih. Veliko so se družili, doživeli veliko lepega, pri svojem delovanju so se srečali s težavami, predvsem finančnimi. Velika želja po nastopanju v novih folklornih kostumih se jim je uresničila leta 2011. V aktivnosti skupine so bili vzponi in padci, s katerimi se srečujejo skoraj vsa društva, vendar so vedno zmogli dovolj energije, da so voz povlekli naprej. Kot so dokazali na prireditvi ob svoji desetletnici, so danes kvalitetna skupina z bogatim repertoarjem, polni elana in novih idej. Ob slovenskih, predvsem štajerskih ljudskih plesih, se učijo tudi plesov drugih evropskih narodov. Ob jubileju so presenetili z izvedbo estonskega ljudskega plesa, kar je bilo za obiskovalce posebno doživetje. Njihovo kvaliteto opažajo tudi strokovnjaki, saj zadnji dve leti dosegajo regijski nivo na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. Leta 2014 so prejeli pohvalo Zveze kulturnih društev, letos pa so prvič sodelovali na regijskem srečanju odraslih folklornih skupin v Mariboru.

Poleg jubilantov se je na petkovi prireditvi predstavil tudi podmladek, ki zagotavlja folklori pri Sv. Juriju svetlo prihodnost. To so učenci in učenke OŠ Sv. Jurij, katere vodita mentorici Nataša Paldauf in Alenka Ferenc Mlinarič, nastopajo pa pod imenom Jürjovški faloti. Prav tako so jubilantom in obiskovalcem večer polepšali FS TKD Babinci, FS KD Janko Divjak iz Kapele, FS Gornja Radgona, FS KFD »Vrisk« in Apač, FS KD Kajer iz Bučečovcev in FS KD Anton Krempl Mala Nedelja. Zazvenele so tudi »Zlate strune« tamburašev iz Miklavža pri Ormožu.

Kot se za obletnice spodobi, so na prireditvi podelili jubilejne Maroltove značke, katere je podelila vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, prejeli pa so jih: Bronaste značke za 5 let delovanja na folklornem področju Jernej Ferenc, Sandra Štuhec, Miro Hajdinjak, Katja Peršak, Klavdija Žunič, Nastja Žunič, Jožef Kurbos in Andrej Pšeničnik, Srebrne značke za 10 let Mateja Osterc, Roman Paldauf, Melita Šoštarič, Evgen Šoštarič, Jasmina Kolbl, Jože Rantaša in Leon Antonič, za več kot 15 let pa sta Zlate Maroltove značke prejela Damijana Pek in Sašo Ropoša. Prav tako so se plesalci s cvetjem zahvalili vsem trem dosedanjim mentorjem.


Več v Kultura in izobraževanje