38 žena iz Vojvodine na obisku v Pomurju

Sodelovanje šestnajstih občin Slovenije in Vojvodine

Filip Matko, sreda, 2. december 2015 ob 11:08
Vojvodinke v Pomurju, foto: Rade Bakračević

Vojvodinke v Pomurju, foto: Rade Bakračević

Glavni in odgovorni urednik revije »Agrar« v Zrenjaninu Božidar Drinić ter Rade Bakračević iz Radenec, sicer predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru, sta v letošnjih enajstih mesecih »zaslužna« za podpise listin o sodelovanju na kulturnem, športnem in gospodarskem področju med osmimi slovenskimi in osmimi srbskimi občinami v Avtonomni pokrajini Vojvodina.

V občinah na levem bregu reke Mure, v Prekmurju, so listine o sodelovanju podpisali: Občina Grad - Srbobran, Občina Cankova - Kovin, Občina Puconci - Petrovac, Občina Beltinci - Novi Kneževac, Občina Črenšovci - Čoka in Mestna občina Murska Sobota - Novi Bečej; na desnem bregu reke Mure Občina Radenci - Nova Crnja ter ob reki Dravi Občina Ormož - Irig. V program sodelovanja so si zadali tudi skupno koriščenje finančnih sredstev Evropske unije s prijavo skupnih projektov.

Zadnje dni meseca novembra so bile na tridnevni ekskurziji po Pomurju žene iz Avtonomne pokrajine Vojvodina v Republiki Srbiji in to iz Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Nove Crnje, Žitišta, Novog Bečeja in Kovačice. Z velikim zanimanjem so si ogledale Vrtni center Kurbus na Meleh (vrtnarstvo in cvetličarstvo), družbo Radgonske gorice z ogledom šampanjske kleti pod slapom v Gornji Radgoni, Tropski vrt v Dobrovniku (gojitveni center orhidej) ter znamenitosti mesta Murska Sobota.

V hotelu Diana v Murski Soboti so pripravile konferenco o ženskih vprašanjih, kjer jih je pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Na konferenci so v zvezi s 25. novembrom - Mednarodnim dnevom proti nasilju nad ženskami udeleženke srečanja govorile predvsem o preprečevanju tovrstnih nasilnih dejanj ter enakopravnosti med spoloma. Sovrstnice iz Vojvodine so pozdravile Marija Bačič, poslanka v parlamentu Republike Slovenije, županja Občine Grad Cvetka Ficko, lastnica hotela Diana Olga Belec in direktorica Zavoda za kulturo v Murski Soboti Brigita Perhavec. Izmed gostij pa so posebni prispevek konferenci dodale Elvira Kovač iz Zrenjanina, poslanka v skupščini Republike Srbije ter članica Odbora za narodnostne pravice, pravice manjšin ter enakopravnost spolov, poleg nje pa še Stojanka Lekić iz Zrenjanina, poslanka v skupščini AP Vojvodine ter predsednica Odbora za enakopravnost spolov.


Več v Kultura in izobraževanje