Kmalu nove zaposlitve, ZRSZ in OS Murska Sobota v akciji

Razpis Prvi izziv 2015, na osnovi katerega bo subvencionirano 2.859 novih zaposlitev delodajalcem, ki bodo v vzhodni regiji Slovenije zaposlili mlajše od 30 let

Prlekija-on.net, petek, 4. december 2015 ob 09:16
Regijski sestanek Javna dela 2016

Regijski sestanek Javna dela 2016

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je izdal razpis Prvi izziv 2015, na osnovi katerega bo subvencioniral 2.859 novih zaposlitev delodajalcem, ki bodo v vzhodni regiji Slovenije zaposlili mlajše od 30 let. Mladi iskalci zaposlitve morajo biti najmanj tri mesece prijavljeni na ZRSZ, se ne izobražujejo ali usposabljajo. Subvencija znaša 7.250,00 evrov, sama redna zaposlitev pa mora trajati najmanj 15 mesecev vključno s 3 mesečno poskusno dobo. Več o tem tukaj.

Na pomurskem regijskem sestanku, ki ga je sklicala prizadevna strokovna regijska svetovalka za področje javnih del, Nataša Škrilec iz Območne službe ZRSZ Murska Sobota so predstavili razpis Javna dela 2016, ki bo v teh dneh zagledal luč sveta in omogočil zaposlitve preko javnih del. Sam sestanek je bil vzorno organiziran in prisotni so lahko izvedeli vse podrobnosti, ki se pričakujejo v samem razpisu. Ker pa se je predvidevala precejšnja udeležba, se je sestanek sklical v dveh delih, pa še kljub temu je bilo udeležencev toliko, da se vrata prostora, kjer se je dogodek odvijal niso mogla zapreti, saj bi potem nekateri prisotni ostali prikrajšani za dragocene informacije.

Za leto 2016 se predvidevata dva razpisa in sicer v decembru in januarju, finančnih sredstev je na razpolago v isti višini kot lansko leto, pa tudi pogoji se v določeni meri spreminjajo kar bo pri nekaterih delodajalcih, kot tudi brezposelnih kot potencialnih udeležencih JD povzročilo (upravičeno ?) nezadovoljstvo. Seveda so nevladne organizacije v katerih je redna kadrovska podhranjenost v Republiki Sloveniji daleč pod evropskim poprečjem še najbolj v nezavidljivem položaju pri tovrstnih zaposlovanjih, še posebej ker se pripravlja »pomlajevanje« javnega sektorja, kjer bodo očitno NVO-ji močno dodatno prizadeti. Oblikovanje politike javnega razpisa za JD je v končni fazi v pristojnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in njihova sposobnost je kako dojemajo in potem tudi v razpisu uresničujejo dejanske potrebe in razmerja iz lokalnih območij.

Na prvo povabilo se bodo lahko prijavili le izvajalci, ki bodo izvajali programe v katere bodo vključili udeležence največ do 4. stopnje izobrazbe ali pa bodo izvajali programe socialnega varstva, kjer stopnja izobrazbe ne bo pogoj. Seveda pa bodo tu izvajalci morali imeti status delovanja v javnem interesu na področju socialnega varstva oziroma drugo tovrstno ustrezno referenco, število vključenih v program JD pa bo tudi odvisno od števila redno zaposlenih pri posameznem izvajalcu. Izvajalci programov socialnega podjetništva pa se bodo lahko vključili, če so predhodno že v letu 2014 bili v tem programu, kar pomeni da država s svojimi mehanizmi novonastala socialna podjetja po tem letu nikakor dejansko v resnici več ne stimulira.

Prioriteta zaposlovanja v okviru JD, kot bo izhajalo iz predvidenega javnega razpisa, bodo v letu 2016 dolgotrajno nezaposleni z nižjo stopnjo izobrazbo.

Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje