Redar delal na črno

Redar delal na črno

Prlekija-on.net, sreda, 1. julij 2009 ob 07:05

Občina Ljutomer dovoljevala delo redarja, ki ni imel opravljenega preizkusa znanja za opravljanje redarskih nalog.

Občinski redar, od leta 2003 zaposlen v Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej, šlo naj bi za Srečka Babiča, je delal brez opravljenega preizkusa znanja za opravljanje nalog in za uporabo pooblastil občinskega redarja. Na podlagi govoric v javnosti je navedeno potrdil ljutomerski župan Franc Jurša, ki v skladu z dogovorom, ki je bil sklenjen med omenjenimi občinami, bdi nad delom inšpektorata in redarstva. V Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu so zaposlene tri osebe, sedež ima v Ljutomeru, iz državnega proračuna pa za delovanje te službe namenjajo polovico vsote realiziranih odhodkov omenjene službe v enem letu.

Delal v spremstvu usposobljenega redarja


"Redar, ki ni opravil usposabljanja, je delo občasno opravljal v spremstvu redarja, ki je opravil usposabljanje in izpit, občasno pa tudi sam," je sporočil Jurša. In v 22. členu zakona o redarstvu je zapisano, da dokler občinski redar ne opravi strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja, je občinski redar pripravnik in ne sme samostojno opravljati nalog občinskega redarja. Omenjeni redar, ki svojega dela ne bi smel več opravljati, je v prvih petih mesecih letos izdal 167 plačilnih nalogov, za izdane naloge pa prejel 12 ugovorov.

"Pravice in dolžnosti delodajalca v organu izvršuje predstojnik, v konkretnem primeru torej župan, ki je odgovoren za zakonito zasedbo delovnih mest v organu. Župan je skladno z 31. členom zakona o občinskem redarstvu pristojen za nadzorstvo nad izvrševanjem nalog občinskega redarstva. Nadzor nad sistemizacijo delovnih mest v občinski upravi nadzira inšpekcija za sistem javnih uslužbencev pri ministrstvu za javno upravo," nam je sporočil vodja službe za odnose z javnostmi in promocijo ministrstva za javno upravo Miran Koren.

"Za zaposlene v organih skupne uprave veljajo predpisi kot za druge javne uslužbence. Zato je pri zaposlovanju ter pri razporejanju javnih uslužbencev treba upoštevati zakon o javnih uslužbencih, zakon o sistemu plač v javnem sektorju in vse podzakonske predpise, izdane na podlagi obeh sistemskih zakonov. Še posebej pomembno je, da je sistemizacija delovnih mest v skladu z navedenimi predpisi in da zaposleni izpolnjujejo pogoje, določene v sistemizaciji delovnih mest," so nam odgovorili na vprašanje o zaposlovanju javnih uslužbencev na delovna mesta brez potrebne izobrazbe iz Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Ljutomerska občina je februarja letos opravila javni natečaj za prosta delovna mesta redarja. Prispelo je 81 vlog, sedem kandidatov od 81 pa izpolnjevalo natečajne pogoje za zasedbo delovnega mesta. Izbran ni bil nobeden. Sedaj ko so se pojavile govorice o delu redarja brez opravljenega usposabljanja, so natečaj ponovili.

Občine niso dale soglasja

Ljutomerski župan Franc Jurša je zatrdil, da so župani oz. predstavniki preostalih petih občin, ki tvorijo Medobčinski inšpektorat in redarstvo, vedeli, da redar brez končanega usposabljanja opravlja redarske naloge. "Redar, ki ni opravil usposabljanja, ni bil prej prerazporejen na novo delovno mesto, ker nismo imeli ustreznega prostega delovnega mesta. Zato je bilo najprej treba spremeniti akt o sistemizaciji," je dodal Jurša, kar pa so župani preostalih petih občin zanikali.

"Na skupnem sestanku vseh občin, ki je 27. oktobra 2008 potekal v Radencih, je bilo med drugim tudi dogovorjeno, da je treba čim prej sprejeti novi odlok o ustanovitvi organa skupne občinske uprave Medobčinski inšpektorat in redarstvo. Slednji je osnova, da se sprejme akt o sistemizaciji, kjer bo sistemizirano tudi delovno mesto administratorja, na katero se do konca leta premesti delavca Srečka Babiča. Akt o sistemizaciji je bil sprejet 22. januarja letos. Občine Križevci, Veržej, Sveti Jurij ob Ščavnici, Razkrižje ter Radenci niso dale nobenega soglasja, da navedeni delavec lahko opravlja dela redarja po sprejetem aktu o sistemizaciji. Dodali bi še, da ima v skladu s sprejetim odlokom o Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občina Ljutomer za javne uslužbence, ki so zaposleni v navedem organu, status delavca, iz česar izhaja, da je občina Ljutomer tista, ki bi morala opraviti predmetno prerazporeditev," so v sporočilu za javnost zapisali župani omenjenih petih občin.

Redar že postal administrator

Novico, da naj bi bili redarja, ki ni imel izpolnjenih zakonskih določil za opravljanje te službe, že premestili na drugo delovno mesto, smo preverili pri ljutomerskem županu Francu Jurši. Odgovoril je, da je javni uslužbenec, ki je do konca maja opravljal dela na uradniškem delovnem mestu občinskega redarja, že s 1. junijem prerazporejen na strokovno tehnično delovno mesto administratorja v Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu šestih prleških občin.


Več v Črna kronika