Prvi dobrotnik decembra v DOSOR-ju

Na praznični dan glasba in rajanja po vseh domskih etažah

Filip Matko, ponedeljek, 7. december 2015 ob 08:56
Obisk Miklavža na praznični dan v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Obisk Miklavža na praznični dan v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Ob dnevu svetega Nikolaja (6. december), ko so otroci v največjem pričakovanju prvega izmed treh dobrih mož decembra - Miklavža, je treba opomniti, da bi to praznovanje ne bilo popolno, če bi se ne omenilo ob tem tudi astrologije. Astrologija je namreč filozofija naravnega in nadnaravnega, zavednega in še posebej nezavednega, hkrati pa je bila skupaj z astronomijo v vseh razvitih družbah temelj razumevanja človeškega in kozmičnega sveta. Še zlasti v času solsticija (ponovno rojstvo svetlobe), ko je čas dneva in noči najkrajši oziroma najdaljši in gre pri tem za mitološki vzorec med obema velikima silama luči in teme, dobrega in zlega. Krščanska cerkev je imela z divjimi zimskimi obhodi našemljencev hude težave, zatorej jim je dodala krščansko preobleko in kot prvi dobrotnik v decembru se tako pojavlja sv. Nikolaj oziroma Miklavž.

Ta dobri mož se je v nedeljo, 6. decembra ob11. uri, oglasil v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, da stanovalce in stanovalke opomni na njihova mlada leta in še zlasti na čas, ki so ga kot otroci sami preživeli v velikem pričakovanju dobrotnika Miklavža, pa čeprav tedaj v družinskem krogu. Običajno so morali očistiti čevlje ter jih nastaviti prinesitelju darov pred domača vrata.

Čeprav marsikje Miklavža spremljajo parkeljni, hudički, zlodeji ali vragovi, temu v DOSOR-ju ni bilo tako. Z njim sta tokrat v spremstvu bila ljudski godec in fotografinja, kajti DOSOR-jeva natakarica Andreja Klemenčič, ki ima »na skrbi« tovrstne praznične dneve, se je dogovorila z DOSOR-jevimi prostovoljci (Rija Erveš, Stanko Ilješ in Lipe Juhart) za obisk brez strašljivih likov.

Tako se je Miklavž napotil k marsikateri stanovalki ali stanovalcu v sobo, kajti nekateri so »priklenjeni« na posteljo. Ti so njegovega obiska bili še posebej veseli. Vesel ga je bil, kot tudi darila, eden izmed vnukov, ki je prav v tem času bil na obisku pri svoji babici. Ostali pa so Miklavža pričakali kar v skupnem prostoru oddelčne kuhinje oziroma jedilnice, saj je bil čas obiska tik pred kosilom. Ker je Miklavža spremljal harmonikar, so stanovalke in stanovalci ob prijetnih melodijah lahko tudi zaplesali. Ob glasbi so se Miklavž, harmonikar in fotografinja odpravili še v kletne prostore, na obisk h kuharicam.

Svoj obisk je Miklavž zaključil z obiskom osrednje restavracije tik pred kosilom. Razdelil je vsem bombončke ter jih opomnil, da je sedaj že skrajni čas, da še napišejo pismo Božičku in dedku Mrazu, če želijo, da jih obiščeta še drugi in tretji dobri mož decembra.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno