Banovska božična vas osvetljena v tisočerih lučkah

Tokrat so domačini Banovcev na ogled postavili 39 unikatnih jaslic

Jože Žerdin, nedelja, 13. december 2015 ob 18:09
Božična vas v Banovcih

Božična vas v Banovcih

Pred tretjo adventno nedeljo v soboto, 12. decembra zvečer, so se v vasi Banovci v Prlekiji že 16 prižgale luči božične vasi Banovci, kjer bodo obiskovalci lahko podnevi ali ponoči občudovali božično vas, ki bo po izvirnih idejah njenih prebivalcev očarala vsakega obiskovalca od blizu in daleč.

V letošnji božični vasi Banovci še poleg domačinov Banovcev sodelujejo Zavod Marianum Veržej, Terme Banovci, Občina Veržej in Turistično društvo Banovci, saj so že 16. zapovrstjo domačini pri svojih domačijah postavili 39 jaslic, ki so pravi biser banovske božične vasi. Domačini vasi Banovcev so letos že 16. pripravili in ustvarjali s svojo umetniško žilico, izvirnostjo, z navdušenjem, veseljem poustvarili božično zgodbo. Kar 39 hiš je postavilo pred svoje domove jaslice in Center domače in umetnostne obrti Veržej v sklopu Zavoda Marianum Veržej je postavil na ogled vseslovensko razstavo jaslic.

V zadnjih treh letih so se vaščani Banovcev odločili, da ne želijo jaslic postavljati za nagrade in so od takrat število jaslic povečali za dobro četrtino. Jaslice so postavljene po celotni vasi Banovci, pri čemer so vsake jaslice unikatne, vsaka družina jih je postavila posebej in s tem izrazila svoje sporočilo božične noči. Vaščani Banovcev jaslice postavljajo s srcem, pri čemer se jih vedno bolj dotika svetopisemsko sporočilo, mir, upanje, ljubezen, luč.

Vsi, ki snujejo ta projekt ugotavljajo, da je iz leta v leto boljše in lepše prav v času božičnih praznikov. Turistično društvo Banovci vsako leto poveže vaščane Banovcev, da skupaj ustvarjajo božično vas. Letošnja božična vas je spet nekaj posebnega z novimi idejami in postavitvami. Novost so tri nove jaslice postavljene iz koruznih snopov, kjer so med drugim sodelovali učenci devetega razreda osnovne šole Veržej. Postavljena je tudi nova lesena brunarica, last Turističnega društva Veržej, kjer so letos na novo postavljene jaslice. Skratka lepo se je sprehoditi po idilični vasi Banovci in sočasno uživati ob pogledu banovske božične vasi, ki je osvetljena v tisočerih lučkah. V postavitev in v izdelavo jaslic je bilo vloženega veliko idej, znanja, spretnosti.

Po mnenju strokovne komisije, ki jo je vodil direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik, ki je vse jaslice tudi ocenila, si prizadeva, da bi božično vas še nadgrajevali, da bo v prihodnje to postala umirjena doživeta božična vas. Otvoritev banovske božične vasi in prižig lučk je bilo v soboto, 12. decembra pri Termah Banovci. Sicer je banovska božična vas znana občudovanja vredna ne le doma, ampak tudi daleč naokrog, tudi v tujini. Na banovsko božično vas so ponosni domačini, turisti in gostje Term Banovci.

Pozdravne nagovore ob otvoritvi in prižigu lučk so imeli direktorica Terma Banovci Lea Hofman, župan občine Veržej Slavko Petovar in direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik. Otvoritev banovske božične vasi in prižiganje lučk so popestrili z božičnimi pesmimi člani družine Babič iz Mote in tamburaška skupina Bisernica iz Ljutomera. Jaslice bo ocenjevala strokovna komisija in gostje Term Banovci, ko bodo v začetku prihodnjega leta,  razglasili tudi najlepše jaslice.


Več v Zanimivosti