Neurje s točo odneslo 1,5 milijona evrov

Neurje s točo odneslo 1,5 milijona evrov

Prlekija-on.net, petek, 17. julij 2009 ob 18:03

Največ škode so neurja s točo povzročila na poljščinah ter v sadovnjakih in vinogradih, poškodovana so tudi cestišča.

Neurja s točo in poplave so v maju in juniju prizadela tudi večji del območja ljutomerske občine, škoda pa je povzročena tako v naravnem okolju in objektih kot tudi na opremi, ki so jo gasilci, člani civilne zaščite in prostovoljci uporabljali ob intervencijah. Uničene so poljščine, sadovnjaki in vinogradi, voda pa je zalila več kletnih prostorov ter poplavila ulice v mestu, močno poškodovala makadamske ceste, odtrgala bankine asfaltnih cest, zapolnila jarke in odtoke ter na vozišča nanesla naplavine. Po grobi oceni je na območju ljutomerske občine nastala škoda v višini 1,556.300 evrov.

Ocenjevalne komisije so pregledale poškodovane površine in objekte, po prvi oceni pa je na poljščinah in vrtninah, na sadnem drevju in v vinogradih toča uničila od 20 do 100 odstotkov pridelka. Škoda je ocenjena na okoli milijon evrov. Občina Ljutomer je prejela 140 prijav o poškodovanih objektih, uničena pa so bile predvsem kritina in fasade v višini 450 tisoč evrov. Na celotnem območju občine so poškodovane gramozne ceste, zamašene so propustne cevi, ob asfaltnih cestah so odtrgane bankine, zasuti odvodni jarki, podrta pa so bila tudi drevesa. Ocena je, da višina škode na cestni infrastrukturi znaša 100 tisoč evrov. Skupaj je bilo poškodovanih 28 odsekov cest.

Pod vodstvom poveljnika Civilne zaščite občine Ljutomer Branka Novaka so pri odpravljanju posledic neurij sodelovali člani prostovoljnih gasilskih društev Ljutomer, Babinci, Krištanci-Šalinci, Cezanjevci, Gresovščak, Mekotnjak-Stara Cesta, Radomerje, Cven, Spodnje Krapje, Mota, Pristava in Stročja vas, podjetje Nograd Lotmerk je sodelovalo z dežurno ekipo ter gradbenimi stroji in mehanizacijo za prevoznost cest, podjetje Segrap pa je zagotovilo potrebne količine peska.

S poročilom o škodi, ki so jo povzročila neurja in poplave, se bodo prihodnjo sredo seznanili tudi svetniki na seji občinskega sveta v Ljutomeru, ko bodo obravnavali tudi predlog župana Franca Jurše, da se za odpravo posledic neurij in poplav iz sredstev proračunske rezerve zagotovi 58.800 evrov. Predlog je, da se 52.500 evrov zagotovi za nujno sanacijo cest in cestnih propustov, 3800 evrov za zamenjavo in servis poškodovane opreme, ki so jo uporabljali ob intervencijah, in 2500 evrov za stroške intervencij.


Več v Narava