Na prostem uprizorili že 49. predstavo Božična noč na Razkrižju

Predstava na prostem pri Ivanovem izviru

Jože Žerdin, petek, 25. december 2015 ob 10:56
Božična noč na Razkrižju

Božična noč na Razkrižju

Na sveti večer v četrtek, 24. decembra, je pri Ivanovem izviru ob reki Ščavnici bila uprizorjena predstava na prostem Božična noč na Razkrižju. 49. predstavo Božična noč je organiziralo in uprizorilo Turistično narodopisno društvo Razkrižje v sodelovanju z občino Razkrižje, župnijo Razkrižje ter drugimi društvi v občini Razkrižje.

Že 18 let pripravljajo to predstavo s katero ohranjajo  tradicijo razkriških prednikov, običajev in širijo prijateljstvo in medsebojno razumevanje med vsemi ljudmi. Uprizoritev predstave je v minulih 18 letih, tokrat bila uprizorjena že 49 po vrsti, saj s predstavo povezujejo ljudi in širijo okolje. Sama predstava je zahtevno delo, ki so ga umestili v čudovito naravno okolje ob znanem Ivanovem izviru. Poleg igralsko-govornega dela, je bilo v predstavo vključenega veliko odličnega petja cerkvenega pevskega zbora razkriške župnije, kakor tudi vseh ostalih igralcev, ki so uprizorili predstavo Božična noč na Razkrižju.

Poleg vseh nastopajočih sta glavno vlogo zaigrala Marija (Anja Ferlin) in Jožef (Blaž Zanjkovič). Vsi igralci so bili oblečen v oblačila, ki so jih pred 2000 leti ko se je v Betlehemskem mestu Nazaret rodil Jezus, nosili takratni ljudje. ob tem pa so v uprizoritev Božične noči še vključili nekatere domače živali. Pred začetkom uprizoritve predstave Božična noč na Razkrižju je nekaj božični skladb zaigral novoustanovljeni orkester KUD Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru.

Na predstavi so razkriški amaterski igralci v šestih slikah prikazali prizore po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo. Angel Gabrijel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, potovanje Jožefa in Marije z osličkom v mesto Betlehem, iskanje prenočišča, namestitev v štalici in rojstvo in prihod Svetih treh kraljev. Samo predstavo so v zadnjih letih kvalitetno izpopolnili in dogradili, kar ji daje posebnost in izvirnost, ki je vsakemu obiskovalcu obogatil praznične dni.

Ob koncu predstave je domači razkriški župnik, ki je hkrati tudi vikar za narodnosti pri murskosoboški škofiji msgr. Franc Režonja blagoslovil jaslice in vse zbrane na predstavi ob Ivanovem izviru. Naslednja jubilejna predstava, 50. po vrsti bo uprizorjena 2. januarja v letu 2016, ko se bo v duhu predstave nad Razkrižjem in njeno okolico razsvetlilo nebo, ko se bo zapela ljudska pesem »Predragi razveselite se«, ki se poje samo v teh krajih, ko se poslavljamo od starega in nazdravljamo novemu letu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje