Milan Kučan ob Dnevu samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije

Prireditev v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih

Filip Matko, sobota, 26. december 2015 ob 21:57
Prireditev v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih

Prireditev v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih

V Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih se je v soboto, 26. decembra, ob 19. uri pričela letošnja osrednja prireditev v Občini Radenci ob Dnevu samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije, na katero je vabil župan Občine Radenci Janez Rihtarič. Slavnostni govornik je bil Milan Kučan, prvi predsednik samostojne države Slovenije v letih 1992 - 2002, pomurski rojak z velikim srcem, pomemben državnik in politik ter dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj.

Naj spomnimo: 26. december 1990 je dan razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti (plebiscit je potekal tri dni prej), na njem pa se je 93,2 odstotka volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država ?« kar 95 odstotkov (88,5 odstotka vseh volivcev) odločilo »DA«. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije.

Preštevilno občinstvo (mnogi stoje ali sede na stopnicah) je v Kongresni dvorani z gromkim aplavzom pozdravilo prihod Milana Kučana ter za njim troje praporščakov. Sledila je himna, nato pa je bil k mikrofonu povabljen slavnostni govornik. Milan Kučan je v svojem nagovoru spomnil: »So odločitve, ki spreminjajo zgodovino narodov. Takšna je bila odločitev na plebiscitu pred 25 leti. Z njo smo Slovenci postavili temeljni kamen svoji samostojni državi. S to odločitvijo, najpomembnejšo v vsej dolgi zgodovini našega naroda smo v celoti prevzeli odgovornost za svoje življenje in prihodnost. Prevzeli smo tudi svoj del odgovornosti za prihodnost sveta, za življenje na planetu. Od takrat na nikogar več ne moremo prevaliti te odgovornosti. Z odločitvijo za svojo državo pa smo dobili tudi priložnost, da v družini evropskih narodov in narodov sveta uveljavimo svoje nacionalne interese in se dokažemo kot zrel narod, ki je sposoben sodelovati v prizadevanjih za mir, varno življenje in blaginjo vsega človeštva.

Danes, četrt stoletja od takratne odločitve, smo se dožni vprašati, ali se dovolj zavedamo odgovornosti, ki smo jo takrat prevzeli, in priložnosti, ki so se nam s takšnim položajem odprle...Zakaj se je tega treba spomniti danes ? Zato, ker smo tudi danes pred zahtevnimi odločitvami. Soočeni smo še vedno z ne povsem obvladano gospodarsko krizo, z vse večjimi razlikami med bogatimi in revnimi, vsiljuje se nam trgovinski sporazum med ZDA in EU, vse globlje so posledice podnebnih sprememb, vse več je odprtih vojnih žarišč, vse bolj brezobziren je spopad geopolitičnih interesov za obvladovanje posameznih delov sveta, spopad za energetske in vodne vire, Evropa se obdaja z žico pred begunci. Svet, v katerem moramo sprejemati odločitve sedaj, je zelo drugačen od tistega izpred 25 let. Očitno je, da je v krizi tudi upravljanje sveta... Zamudili smo priložnost, da bi ustanovitev države, kot največje dejanje v lastni zgodovini, razumeli kot temeljno spravno dejanje, ki nas je povezalo v skupni odgovornosti za njegov uspeh. Danes, po 25 letih, si posamezniki jemljejo pravico, da interpretirajo takratno odločitev ne kot dejanje naroda, ampak kot svoje dejanje, govorijo, da politika ni bila enotna in iščejo sovražnike in nasprotnike osamosvojitve zgolj zato, da bi sebi pripisali zasluge in opravičili svoja sedanja ravnanja... O tem kaže razmisliti ob spominu na dan, ki je spremenil slovensko zgodovino. Razmisliti morajo tudi tisti, ki na Dan samostojnosti in enotnosti puščajo prazne klopi v Državnem zboru in ob državni proslavi organizirajo svojo, posebno proslavo. Kakšno enotnost s tem kažejo ? Kaže poudariti, da nima nihče pravice zapraviti zgodovinske pridobitve vseh tistih, ki so na plebiscitu 23. decembra 1990 dali svoj glas ZA samostojno državo Slovencev. Zavezujeta nas njihov takratni pogum in preudarnost. Spoštovati jo, je naša dolžnost.«

Po slovesnem odhodu praporščakov je sledil drugi del slovesnosti. V kulturnem programu so sodelovali mladi občani Občine Radenci, nagrajeni učenci Zasebne glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni: kitaristki Tina Antolič (C.Domeniconi: Klangbild 24) in Eva Zidar (E.Marchelie: Danse des lutins), Tjan Šoštarič na ksilofonu (V.Monti: Csardas, ob klavirju prof. Leja Ropoša) in pianist na klavirju Jaka Ajlec (J.Sebastian Bach: Dvoglasna invencija št.8 v F-duru). V drugem delu kulturnega programa je sodeloval Pihalni orkester Zasebne glasbene šole Maestro iz Gornje Radgone pod vodstvom dirigenta prof. Matjaža Klemenca.

Nagovor vsem je imel še župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki je omenil pomembne uspehe občine v letu 2015 (na spletnih straneh »Prlekije« je bil o tem poseben zapis !) ter poudaril: »Prihaja novo leto - priložnost za nove ideje, za nove uspehe, za novo srečo. Naj bodo vaše odločitve modre, ideje ustvarjalne, uspehi zagotovljeni, sreča brezmejna ! Iskrene čestitke ob Dnevu samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije, vesele božične in novoletne praznike ter uspešno leto 2016 želim.«

Za zaključek tokratne slovesnosti, ki jo je kot moderator povezoval Dejan Raj, je na diatonično harmoniko zaigrala Nives Hödl (Vilko in Slavko Avsenik: Slovenija). Po končani slovesnosti v Kongresni dvorani je v avli hotela sledila zdravica, namenjena tokratnemu državnemu prazniku ter božično-novoletnemu času.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje