V Veržeju so ob godu svetega Štefana blagoslovili konje

Blagoslov konj je potekal na župnijskem dvorišču pri župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

Jože Žerdin, ponedeljek, 28. december 2015 ob 11:22
Blagoslov konjev v Veržeju

Blagoslov konjev v Veržeju

Župnija Veržej, konjerejci iz občine Veržej in občina Veržej so na god svetega Štefana, ki je zavetnik plemenitih živali konj, v soboto, 26. decembra, pripravili tradicionalno srečanje in blagoslov konj konjerejcev iz Veržeja, Bunčan in Banovcev. Blagoslov konj je potekal na župnijskem dvorišču pri župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju, kajti na blagoslov je svoje konje pripeljalo deset konjerejcev, med njimi se je na blagoslov z dvovprego in konji pripeljala tudi družina Gjerkeš iz Lipe v Prekmurju iz župnije Turnišče.

Ideja o vsakoletnem blagoslovu in srečanju konjerejcev je vznikla pred dobrimi desetimi leti in vsi so jo sprejeli za svojo. Pred blagoslovom je zbrane konjerejce in ostale obiskovalce nagovoril župan občine Veržej Slavko Petovar, ki je dejal, da je občina znana po dobrih konjih, pri čemer imajo konjerejci v svojih hlevih jahalne in kasaške konje. Vsako leto pa se veliko konjerejcev udeležuje različnih tekmovanj s konji. Konjarjem je župan zaželel še veliko skrbnih dni s konji, da bi v letu 2016 poželi še veliko dobrih rezultatov na tekmovanjih, z željo, da bi bili njihovi konji zdravi in vihri.

Blagoslov konj je opravil župnik župnije Veržej Jože Brečko, ki se je prav tako zahvalil konjarjem, da se vsako leto zberejo na cerkvenem dvorišču. Ob blagoslovu so konji dobili kruh in sol. Programski del so v Veržeju s svojimi skladbami popestrili godbeniki pihalnega orkestra KUD Ivan Kaučič Ljutomer. Po blagoslovu so konjarji skupaj z občino Veržej za vse obiskovalce pripravili druženje s prigrizkom, prleškimi dobrotami in toplimi napitki.


Več v Kultura in izobraževanje