Blagoslov konj pri cerkvi sv. Magdalene na Kapeli

16. Štefanov blagoslov konjev na vinorodni Kapeli nad Radenci

Jože Žerdin, torek, 29. december 2015 ob 10:03
Radenska konjenica, društvo ljubiteljev konj, se tudi letos ni izneverilo tradiciji in je pri župnijski cerkvi sv. Marije Magdalene na nadmorski višini 312 metrov, na vinorodni Kapeli nad Radenci pripravilo že 16. Štefanov blagoslov konjev. V neobičajno toplem in jasnem vremenu, od koder je pogled segel na vse štiri strani neba - vse do Hrvaškega Zagorja in Pohorja na jugu in jugozahodu, gričev na avstrijski Štajerski na severozahodu in po prekmurski ravnici in Goričkem na severovzhodu in severu, je po blagoslov od lani novega farnega župnika Frančišeka Horvata prišlo blizu 20 konjev iz širšega območja občin Radencev, Gornje Radgone in Sv. Jurija ob Ščavnici.

Tako kot prejšnji župnik Anton Hribernik, ki je pred poldrugim desetletjem na Kapeli začel s tradicijo štefanovih blagoslovov konjev, je tem plemenitim živalim in njihovim jezdecem blagoslov podelil po drugi jutranji maši. Vse s sporočilom, naj bodo te plemenite in zadnja leta tudi v tem delu Prlekije vse številčnejše živali ostale zdrave in da jih ne bi doletele poškodbe – enake želje pa je namenil tudi njihovim lastnikom oziroma jezdecem. Že po tradiciji sta po obredu blagoslova, ki mu je že po tradiciji prisostvovalo veliko vernikov in drugih obiskovalcev od blizu in daleč, zbrane nagovorila in pozdravila še radenski župan Janez Rihtarič in predsednica Radenske konjenice Andreja Breznik.

Kot je že običaj, se je dogajanje blagoslova na Kapeli nadaljevalo z družabnim delom priložnostne pogostitve z domačimi dobrotami, čajem in vinom. Iskre živali vseh pasem so najbolj občudovali najmlajši, ki so tudi ponosno sedli v sedla na konjskem hrbtu ali pa so se popeljali s kočijo dvovprege.


Več v Kultura in izobraževanje