Jasličar Franček Plohl iz Kukave z dušo in srcem že 20 let izdeluje jaslice

Franček Plohl iz Kukave ima urejeno zbirko jaslic

Jože Žerdin, sreda, 30. december 2015 ob 13:26
Franček Plohl je uredil zbirko jaslic

Franček Plohl je uredil zbirko jaslic

V Slovenskih goricah v vasi Kukava v občini Juršinci živi 73 let jasličar Franček Plohl, ki izdeluje orientalske Betlehemske jaslice, saj ima v svojem domu pravi muzej jaslic, kajti njegovo stanovanje je bogato z najrazličnejšimi jaslicami, katere izdeluje z dušo in srcem.

Franček Plohl je član Društva jasličarjev Slovenije. Ob letošnjih božičnih praznikih se je odločil in svoje jaslice postavil na ogled v minoritski samostan na Ptuj, kjer jaslice razstavljajo jasličarji iz vse Slovenije. Sicer pa je Franček Plohl iz Kukave kar 40 let delal v Avstriji, kjer se je na tečaju tudi izpopolnil za izdelovanje jaslic. Znanje, ki si ga je pridobil na tečaju, je bogato prinesel domov, ko se je upokojil, zato ima sedaj več časa za izdelovanje jaslic. Kot nam je ob obisku na njegovem domu povedal, jaslice izdeluje že dobrih 20 let, a sam navdih za izdelovanje jaslic je dobil doma že v otroštvu od svojih staršev. Njegov dom je torej bogat s številnimi jaslicami, ki so prave umetnine, saj takih jaslic ni videti daleč na okrog in so nekaj posebnega.

Jaslice, ki jih ima Franček postavljene po stanovanju, so prava zbirka jaslic, ki so narejene po svetopisemskem Betlehemskem izročilu. Kar 20 let Franček jaslice izdeluje ročno v priročni delavnici, kajti to je del njegovega življenja, saj jih izdeluje z dušo in srcem, kot pa pravi za vse pa moraš imeti navdih, ljubezen, veselje in vztrajnost, kar jasličar sodeč po videnem na Kukavi res ima. Pred nekaj leti so bile njegove jaslice na ogled tudi postavljene v cerkvi sv. Lovrenca v Juršincih.

Jasličar Franček nas je popeljal v čudoviti svet jaslic v pravi muzej jaslic. Vsake jaslice nam je posebej  razkazal. Za izdelovanje enih jaslic Franček porabi kar veliko prostega časa, saj jih izdeluje z veliko natančnostjo, izpod njegovih rok skozi leto naredi ene večje jaslice, pri čemer za izdelovanje uporablja izključno samo naravni domači les iz bližnjih gozdov, od tega je največ akacijevega lesa. Prave jaslice ne smejo biti nikoli postavljene na tleh, ampak nekaj metrov višje, kar je svetovno pravilo jasličarjev in tega pravila se Franček drži.

Jaslice na Kukavi so nekaj posebnega in vrednega ogleda, ko smo se sprehodili med jaslicami nam je zastal dih, kaj je v zadnjih 20 letih naredil mojster jasličar Franček Plohl, ki bo kljub letom še izdeloval jaslice, dokler bo mogel in bo pri močeh in mu bo zdravje dopuščalo, in tako se bo njegova zbirka jaslic bogatila z novimi. Njegova tiha želja je, da bi v prihodnje naredil ob božičnih praznikih morda v domačem okolju v občini Juršinci ali kje drugje po Sloveniji samostojno razstavo jaslic, kjer bo možen tudi odkup njegovih jaslic. Morda pa bodo jaslice, ki jih izdeluje, v prihodnje kje na ogledu v kakšni slovenski cerkvi ali v domačem okolju, kar bo vsekakor zadovoljstvo, saj je v izdelovanje jaslic vloženega veliko dela in truda, saj bi tako njegove jaslice dobile pravi pomen in izraz. Tako bi se lahko njegove jaslice še bolj uveljavile in bile vidne širšemu krogu.

Potem, ko je Franček urejal zbirko jaslic po stanovanju, še vedno vsako leto dokupuje nabožne kipe, ki se lepo vključujejo in sodijo k jaslicam. Kot pravi umetnik pa je pred leti Franček svoje stanovanje z jaslicami obogatil tudi z umetniškimi slikami z nabožno in drugo tematiko. Tako mu je slikarski umetnik Jože Osterc iz Veržeja naslikal kar 32 najrazličnejših nabožnih slik, skupaj je v stanovanju med jaslicami, na ogledu okoli 50 umetniških slik. Tisti dan, ko smo obiskali jasličarja Frančka v Kukavi je bil pri njem na obisku duhovnik Anton Fras, župnik iz župnije Sveta Ana v Slovenskih goricah.

Kot nam je zaupal Franček svoje jaslice vsako leto postavlja že pred prvo adventno nedeljo in pri postavitvi najde zadovoljstvo in mir, ob njih pa tudi velikokrat moli. Franček Plohl torej že 20 let živi za svoje jaslice, saj je ob koncu obiska bilo začutiti, da je priden in marljiv ter potrpežljiv kot čebele.


Več v Zanimivosti