Naturopatski priročnik za samopomoč vsem

Predavanje naturopatinje Erike Brajnik v DOSOR-ju

Filip Matko, sreda, 6. januar 2016 ob 10:21

Kot samomopoč vsakemu, s seznamom določenih bolezni, jedilniki, podrobnimi opisi morfoloških konstitucij ljudi, Bachovimi cvetnimi esencami po morfoloških tipih, probiotičnimi sevi po organih in še kaj, je najnovejši »Naturopatski priročnik za samopomoč« (izšel v 3000 izvodih), ki ga je napisala ter izdala kot svojo drugo samostojno knjigo (prva iz leta 2014, ki je izšla v 2000 izvodih nosi naslov »Probiotiki, imunski sistem in rak«) naturopatinja Erika Brajnik iz Gorice.

Imenovana strokovnjakinja je članica Evropskega naturopatskega združenja Reformed aisbl., vodi samostojni Naturopatski center Saeka v Vipavi (najenostavneje ga je najti na Facebooku), lansko leto pa je ustanovila tudi neodvisno Združenje Naturopatov Slovenije. Že nekaj časa redno sodeluje z DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci, kjer je pripravila predavanje o vsebini svojega najnovejšega priročnika. Bilo je to v torek, 5. januarja, ko je bila velika jedilnica DOSOR-ja spremenjena v predavalnico ter tako primerna za izredno veliko zainteresiranega občinstva, ne samo iz DOSOR-ja (stanovalke in stanovalci ter zaposleni), pač pa iz celotnega Pomurja.

Da je človeško telo sposobno zdravljena, je kot prepričanje staro že več tisoč let, kajti že pri Hipokratu, okrog 400 let pred Kristusom, se najde načela naturopatije. Gre pravzaprav za naravno medicino oziroma naravno zdravljenje kot alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. In pri tem je najpomembnejša hrana, torej, kaj jemo.

Naturopatinja Erika Brajnik v svojem priročniku omenja pet skupin morfoloških tipov ljudi po tradicionalni kitajski medicini (jetrni tip, srčni tip, ledvični tip, pljučni tip in tip vranica-slinavka), za vse te skupine ponuja tudi podrobne jedilnike s petimi obroki dnevno (zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica in večerja) ter daje naturopatske nasvete za določene bolezni. Priporoča, da se zaužitje 70 odstotkov vse dnevne prehrane do 14. ure, jedilnikov pa se je treba dosledno (100-odstotno) držati vsaj dva meseca v letu.

Po vsebinsko zelo nazornem in zanimivem predavanju je naturopatinja Erika Brajnik odgovarjala na vprašanja prisotnih, kot vemo, pa imenovana strokovnjakinja dnevno prejme od 50 do 100 elektronskih sporočil, klicev in pisem posameznikov, ki prosijo za pomoč in nasvet. Po njenem je »... hrana najenostavnejše, a hkrati najmočnejše zdravilo, ki ga ima vsak izmed nas vsakodnevno na razpolago. Svobodna volja pa je tista, ki nam dopušča možnost bolezni ali zdravja.«


Več v Kultura in izobraževanje