Zaradi izgube s smetmi hočejo odškodnino

Zaradi izgube s smetmi hočejo odškodnino

Prlekija-on.net, torek, 28. julij 2009 ob 06:45

Iz Komunalno-stanovanjskega podjetja Ljutomer terjajo odškodnino od občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, ker so imeli večje stroške pri odlaganju odpadkov na novem odlagališču v Puconcih in s prevozom odpadkov. Vlada jim ni potrdila višje cene, zato so imeli izgubo.

Komunalno-stanovanjsko podjetje (KSP) Ljutomer je pred kratkim poslalo občinam Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej zahtevke za kritje izgube iz dejavnosti ravnanja z odpadki v lanskem letu. Zaradi večjih stroškov odlaganja na novem odlagališču v Puconcih, prevozov odpadkov na novo lokacijo in nepotrjene nove cene v vladi Republike Slovenije je bila izguba občine Ljutomer v letu 2008 127.616 evrov, v Veržeju 25.237, v Križevcih 17.708, na Razkrižju pa 11.447 evrov. Večje razprave je bil predlog KSP Ljutomer deležen v Veržeju, kjer so že konec maja sklenili, da zahtevka ne bodo poravnali. Takrat so sprejeli sklep z naslednjo vsebino: "Občina Veržej meni, da je v zvezi s povišanjem cen ravnanja s komunalnimi odpadki v skladu s koncesijsko pogodbo storila vse potrebno za zaračunavanje višjih cen, vendar je bilo zaračunavanje povišanih cen odvisno od potrditve države. Občinski svet občine Veržej predlaga Komunalno-stanovanjskemu podjetju Ljutomer, da samo uredi razmerje s krivcem za povzročeno izgubo."

Kljub temu da so sprejeli sklep, da izgube ne bodo krili iz občinskega proračuna, se je veržejska občina odločila pridobiti strokovno mnenje Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila iz Maribora, pripravljeno mnenje Milana Železnika pa je bilo predstavljeno v četrtek na seji občinskega sveta. Železniku so iz veržejske občine posredovali odlok o načinu opravljanja te javne službe v Veržeju, koncesijsko pogodbo, novi predlog povišanja cen ravnanja s komunalnimi odpadki, sklep veržejskega občinskega sveta o zavrnitvi zahtevka KSP Ljutomer ter poročilo o nastanku izgube pri izvajanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v letu 2008. Na podlagi proučitve omenjenih gradiv in predpisov je Železnik sestavil mnenje. "Iz zahtevka koncesionarja je razvidno, da je osnovni vzrok za nastalo izgubo v poslovanju v ceni storitve, ki ni upoštevala dodatnih stroškov za odlaganje odpadkov v Puconcih in dodatnih stroškov za prevoz odpadkov do te lokacije. Če Vlada RS kljub vloženemu zahtevku za določitev novih cen ni določila, ne more odgovornosti za nastalo situacijo nositi občina. Iz predložene dokumentacije pa ni razvidno, zakaj Vlada RS o zahtevku ni odločila ali ni razlogov, ki so bili na strani koncesionarja ali iz drugih razlogov. Ker nam ti razlogi niso znani, tudi ni možno odgovoriti na vprašanje, od koga naj koncesionar terja škodo, ki mu je nastala. Če je nastala škoda posledica ravnanja državnih organov, lahko koncesionar terja škodo le od teh organov," je v mnenje zapisal Železnik in občini Veržej tako potrdil, da za nastalo situacijo ni odgovorna in s tem ni dolžna koncesionarju povrniti stroškov.


Več v Gospodarstvo