Izkušnje si pridobiva v Dublinu

Sebastijan Rudolf

Prlekija-on.net, torek, 28. julij 2009 ob 06:48

Sebastijan Rudolf, prleški gostinski delavec na Irskem.

Maja 2006 je Sebastijan Rudolf skupaj s tremi prijatelji obiskal rojaka Roka Stajnka v Dublinu na Irskem. Prijatelji so se po štirinajstih dneh vrnili v Prlekijo, sam pa se je odločil, da ostane. 30-letni Sebastijan Rudolf, drugače doma iz Slamnjaka pri Ljutomeru, je na Irskem še danes. "Srečal sem posebne ljudi, zanimala sta me tudi njihova kultura in življenje v milijonskem mestu, poleg tega pa se mi je ponujala možnost za zaposlitev," se svoje življenjske prelomnice danes spominja Seba, kot ga kličejo prijatelji.

V Prlekiji se je izučil za gostinskega tehnika in se veščin natakarskega dela naučil v priznani gostilni družine Zorko v Borecih. Izkušnje je dobro unovčil v Dublinu. "Najprej sem bil pobiralec kozarcev v baru najbolj turistične ulice Dublina, nato dobil delo v hotelu s tremi zvezdicami, sedaj pa že dobri dve leti delam v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami, ki ima zaposlenih kar 200 ljudi. Sem edini Slovenec v hotelu, izmed tujcev pa izstopajo Poljaki," nam ob obisku Prlekije pove Rudolf, ki se lahko pohvali, da je stregel številnim ljudem iz sveta filma, mode in glasbe. Med drugim je imel čast streči Al Pacinu, ki je bival v hotelskem predsedniškem apartmaju. Kljub temu da ob vsakem obisku domačih pove, da gre še za nekaj mesecev nazaj, se še ne more odločiti za vrnitev v domovino. "Nekaj časa še mislim ostati v Dublinu, vendar že tudi razmišljam o tem, kaj bi delal v Prlekiji."

V Prlekijo Rudolf prihaja trikrat do štirikrat letno, vedno z namenom, da skupaj s prijatelji, s katerimi je ustanovil društvo Kaemde, pripravi odmeven zabavni dogodek. Pred kratkim je tako v sklopu Prleške poletne noči gostil priznanega prekmurskega glasbenika Vlada Kreslina. "Društvo smo ustanovili z namenom, da pripravljamo različne prireditve. Pred tremi leti smo organizirali prvo Prleško poletno noč, dvakrat nam je že bila zaupana organizacija martinovanja, pripravili smo silvestrovanje, letos avgusta pa bomo drugo leto zapored poskrbeli za gostinsko-zabavni del Grossmannovega festivala filma in vina. Tako bomo na ljutomerskem Glavnem trgu 15. avgusta gostili Orleke. Želimo predvsem, da bi prenovljen Glavni trg v Ljutomeru zaživel. Pripeljati je treba obiskovalce, ki so v tem delu Prlekije gotovo željni dobre zabave," je dodal Rudolf, ki se bo v drugi polovici avgusta ponovno vrnil na Irsko. Kdaj bo dokončno rekel na svidenje tej otoški državi, še ne ve, ve pa, da ga na visoki šoli za gostinstvo in turizem čaka še zagovor diplomske naloge, s katero bo ob vrnitvi v domovino imel veliko večje možnosti za uresničitev svojih želja. Organizacije raznih dogodkov, povezanih s turizmom, zabavo in gostinstvom, so stvari, ki ga veselijo.

Eleganten, sposoben in priden

Andrej Vršič, direktor Lokalne turistične organizacije Prlekija Ljutomer: "Prireditev Prleška poletna noč, ki jo že tretje leto organizira KMD Kaemde iz Slamnjaka pri Ljutomeru in kot glavna gonilna sila Sebastijan Rudolf, je spet oživila sodobno urejeno mestno jedro prleške metropole. Organizator se je vedno trudil, da bi s svojim repertoarjem zadovoljil čim širšo množico ljudi. Hkrati gre za promocijo in večjo prepoznavnost Ljutomera kot destinacije za zabavo."

Franc Zorko, lastnik gostilne v Borecih: "V obdobju, ko si je pridobival izkušnje v naši gostilni, se je pokazal kot izredno sposoben, priden, delaven in predvsem eleganten natakar. Vsakokrat ob obisku Slovenije nas obišče, kar priča o tem, da smo se korektno razšli in da ni pozabil ljudi, ki smo ga popeljali v gostinski posel. Naša vrata so mu vedno odprta, morda se ob vrnitvi v Slovenijo ponovno zaposli pri nas."


Več v Družabno