Zaustavljena gradnja krožišča in mostu

Zaustavljena gradnja krožišča in mostu

Prlekija-on.net, četrtek, 30. julij 2009 ob 07:29

Zaradi nedovoljenega posega na zemljišču bo pripravljen nov projekt prestavitve plinovoda na Prešernovi ulici v Ljutomeru.

Julija lani so občina Ljutomer, ministrstvo za promet, Direkcija za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in družba Tuš Nepremičnine podpisali sporazum o sofinanciranju gradnje krožišča in mostu čez Ščavnico v Prešernovi ulici pri ljutomerskem obratu murskosoboške Mure. Konec oktobra so med dvema prijavljenima podjetjema, ki sta želeli pridobiti delo, izbrali SGP Pomgrad iz Murske Sobote in takrat določili 30. junij 2009 kot rok za dokončanje del. Dela bi tako že morala biti končana, vendar se niso še niti prav pričela. Izbran izvajalec je marca pričel z deli, ki so vezana na lokacijsko informacijo, nato pa se je vse zaustavilo.

V okviru projekta je namreč predvidena tudi prestavitev plinovoda, za kar je potrebno gradbeno dovoljenje, ki še vse do danes ni pridobljeno zaradi pravnih postopkov v zvezi z enim izmed lastnikov zemljišč. "Zaradi potrebne prestavitve plinovoda je gradnja tako zaustavljena," je člane občinskega sveta obvestil ljutomerski župan Franc Jurša. Neuradno smo izvedeli, da je to zemljišče v lasti družbe Hofer trgovina, z vodstvom katere je ljutomerska občina opravila vrsto pogovorov, vendar dogovora o prestavitvi plinovoda po Hoferjevem zemljišču niso dosegli. Tako je bila občina Ljutomer prisiljena spremeniti že izdelano projektno dokumentacijo prestavitve plinovoda. "Postopki so v teku in bodo zaključeni do konca tega tedna. Sledijo še usklajevanja z upravljavcem plinovoda, Geoplin plinovodi d.o.o.," nam je povedal Jurša ter dodal, da bodo z izvajalcem del po ureditvi podrobnosti v zvezi s prestavitvijo plinovoda sklenili aneks k pogodbi o podaljšanju roka. V primeru, da novih zapletov ne bo, bo Ljutomer do konca tega leta dobil prepotrebno krožišče in sodoben most, ki bi omogočala varno vožnjo in vključevanje v promet.

Poleg gradnje krožišča in mostu bodo v sklopu tega projekta tudi rekonstruirali ali na novo zgradili cestišče, vodovodno in kanalizacijsko omrežje, uredili elektroenergetske vode in javno razsvetljavo, prestavili sporni plinovod ter kabelsko in telekomunikacijsko omrežje. Vrednost del je ocenjena na 2,3 milijona evrov.


Več v Gospodarstvo