Agatha Nebojše Pop Tasića na ljutomerskem odru

Vznemirljiva drama bo v Domu kulture Ljutomer, v sredo, 20. januarja, ob 19.30

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. januar 2016 ob 12:58
Agatha

Agatha

Prijazno vabljeni v Dom kulture Ljutomer, v sredo, 20. januarja, ob 19.30 na vznemirljivo dramo Nebojše Pop Tasića: AGATHA.

Gašper Jarni in Barbara Vidovič se ves čas poigravata s stereotipi, ki jih imamo na primer o nesrečnih biografih in uspešnih pisateljicah, z drobnimi vložki, kot so pogledi k občinstvu, pa predstavi dodajata humorno lahkotnost.

Predstava Agatha se tako avtorici najbolj približa prav z vzdušjem, torej z velikimi vprašanji in lahkotnim, udobnim vzdušjem, medtem ko resnica o pisateljici še naprej, kot se za avtorico kriminalk spodobi, ostaja zavita v skrivnost.

Karl Jederman, ki ga odigra Gašper Jarni, se zato v svoji domišljiji zateče k pogovorom z avtorico, prek katerih želi izvedeti kaj pikantnega iz njenega zasebnega življenja, kaj o njenem izginotju po ločitvi, ko naj bi izgubila spomin, ali pa kakšno podrobnost, ki bi dokazovala, da vendarle ni imela srečnega otroštva.

So lahko srečni otroci dobri umetniki in umetnice?
Predstava, ki se sprva osredotoča zgolj na eno avtorico, v vlogi Agathe Christie je preprečljiva Barbara Vidovič, ki spretno preklaplja med številnimi obrazi avtorice, začne odpirati precej širša vprašanja o razmerju med biografijo in fikcijo avtorja ali avtorice. Besedilo Pop Tasića je v tem še posebej spretno, saj lik Agathe skozi svoje alter ege, ki jih prevzema, načenja tako vprašanja mrhovinarskega brskanja po zasebnosti kot vprašanja spola v družbenem kontekstu.

Zakaj je za uspešno avtorico dejstvo, da obvlada svojo obrt in da pri pisanju misli na trg, očitek, zakaj častimo pisatelje genije, ki se na bralstvo požvižgajo, zakaj je srečno otroštvo v ustvarjalnem svetu dojeto kot ovira. Agatha Christie naj bi svoj strah pred smrtjo, ki ga imajo tudi srečni otroci, reševala tako, da je v romanih ubijala druge.

Po predstavi žlahtni del z Vinogradništvom Družina Kos.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje